Beyaz Saray "kürtaj hakkı" için devreye girebilir!

ABD'de kürtaj hakkını anayasal güvenceye alan 1973 tarihli Roe-Wade kararı, Yüksek Mahkeme tarafından bozulabilir. Beyaz Saray, mahkemenin olumsuz karar vermesi halinde kürtaj hakkının korunması için çeşitli yollar arıyor.

DÜNYA 05.05.2022, 18:50 Hakan Öksüz
Beyaz Saray "kürtaj hakkı" için devreye girebilir!

ABD'de kürtaj hakkına ilişkin tartışmalar sürüyor. Kürtaj hakkını güvenceye alan kararın Yüksek Mahkeme tarafından bozulabileceğine dair söylentiler, konuya ilişkin tartışmaları alevlendirdi.

1973 tarihli kararın muhafazakar bir mahkeme üyesi tarafından tartışmaya açılması, kürtaj hakkını savunan vatandaşları kızdırdı. Kürtaj hakkının anayasal olarak korunması gerektiğini savunan vatandaşlar, ülkenin birçok eyaletinde gösteriler düzenledi.

Joe Biden yönetimi, kürtaj hakkının korunmasına dair tartışmaları sona erdirecek bir yol arıyor. Yüksek Mahkemenin "kürtaj hakkının anayasal olarak korunması" kuralını bozması halinde devreye girecek olan Beyaz Saray, çeşitli yöntemler geliştirerek bu hakkı korumaya çalışacak.

Beyaz Saray, kararı tersine çevirebilir mi?

Gelen bilgilere göre kürtaj yaptırmak isteyen ancak bunun yasal olmadığı bir eyalette yaşayanlar için çeşitli çözümler masaya getiriliyor. Bu kişilerin farklı eyaletlere seyahat edebilmesi için gereken masrafların sağlık sigortasından karşılanabileceği öne sürülüyor. Ancak bunun uygulanmasının oldukça zor olacağı belirtiliyor.

İsmini vermeyen bazı Beyaz Saray yetkilileri, Kongrenin bu hakkı korumaya alabileceğini söylüyor. Bununla birlikte Kongrede her iki partinin de 50-50 dengede olmasının işleri zorlaştıracağı ileri sürülüyor. Edinilen bilgilere göre bu konu, Beyaz Saray'da bir süredir gündeme geliyor. Mahkemenin olumsuz kararının tersine çevrilmesinin bir hayli zor olduğu ifade ediliyor.

Muhafazakârlar ne diyor?

Kürtaj hakkının anayasal olarak güvence altına alınması, 1973 tarihli bir karara dayanıyor. "Roe-Wade kararı" adı verilen bu karara karşı çıkan muhafazakârlar, "Bu karar açıkça yanlış. Kürtaj hakkı, ABD tarihinde köklü bir yere sahip değil. Kaldırılmasında büyük bir sakınca yok." görüşünü savunuyor. ABD Başkanı Joe Biden ile Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, bu görüşe şiddetle karşı çıkıyor.

Yorumlar (0)