ABD'de kürtaj tartışması alevlendi!

ABD'de muhafazakar bir Yüksek Mahkeme yargıcının, kürtajı anayasal bir hak haline getiren 1973 tarihli Roe-Wade kararına karşı çıkması ülkede gerginliğe neden oldu. Yapılan bir anket, ABD vatandaşlarının kürtaj konusuna dair görüşlerini ortaya koydu.

DÜNYA 04.05.2022, 19:55 Hakan Öksüz
ABD'de kürtaj tartışması alevlendi!

ABD'de uzun yıllardır devam eden kürtaj tartışmasında halkın ne yönde düşündüğü merak ediliyor. Yapılan bir ankete göre ABD'deki seçmenlerin büyük çoğunluğu, kürtaj hakkını destekliyor. 

ABD'nin yüzde kaçı kürtaj hakkını savunuyor?

Politico/Morning Danışma isimli firma tarafından yapılan ankete göre ABD vatandaşlarının yüzde 57'si, kürtaj hakkını savunuyor. Bu hakkı koruyan Roe-Wade kararının (1973) Yüksek Mahkeme tarafından iptal edileceğine ilişkin iddialar üzerine yapılan ankete göre vatandaşların yüzde 28'i kürtaj hakkına karşı çıkıyor. Ankete katılanların yüzde 15'i ise bu konuyla ilgili fikrini açıklamak istemiyor.

Kürtaj hakkının 1973 yılında yürürlüğe konulan kararla koruma altına alındığını bildiren vatandaşlar, bu hakkın Yüksek Mahkeme tarafından bozulmasına karşı çıkıyor. Kürtaj hakkını savunanlar, özellikle New York ve Los Angeles'ta gösteriler düzenledi.

Muhafazakar yargıç: Roe-Wade kararı yanlış!

ABD'de yıllardır devam eden kürtaj tartışması, son günlerde iyice alevlendi. Tartışmanın şiddetlenmesinin sebebi, muhafazakar bir Yüksek Mahkeme yargıcının Roe-Wade kararı ile ilgili kaleme aldığı bir taslak görüş oldu. 1973 tarihli Roe-Wade kararına karşı çıkan yargıç, "Kürtaj hakkının kürtajın anayasal bir hak olmasıyla ilgili karar kesinlikle yanlış. Temel insan haklarına saldıran bu karar kaldırılmalı." görüşünü bildirdi.

Yüksek Mahkemede kaç yargıç var?

Edinilen bilgilere göre Yüksek Mahkeme, konuya ilişkin vereceği kararını temmuz ayında açıklayacak. Yüksek Mahkemede görevli olan 6 yargıcın muhafazakar ve 3 yargıcın liberal olması, kürtaj hakkı savunucularını endişelendiriyor.

Yorumlar (0)