Belçika'da helal kesime getirilen yasak AİHM'e gidiyor

Anayasa Mahkemesi'nin, dini esaslara göre kesilen hayvanlara getirilen yasağa onay vermesi üzerine, Belçika'daki Müslüman kuruluşlar bu durumu AİHM'e taşımaya hazırlanıyor. 

DÜNYA 02.10.2021, 09:27 04.10.2021, 11:09
Belçika'da helal kesime getirilen yasak AİHM'e gidiyor

Belçika'da Müslüman toplumların temsilcisi konumundaki kurum ve kuruluşlar, Anayasa Mahkemesi'nin dini esaslara göre hayvan kesimine yasak getiren yasaların din özgürlüğü ile uyumlu olduğu kararı almasına tepki gösterdi. Bu kararı doğru bulmayan kuruluşlar, söz konusu süreci Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşımaya hazırlanıyor.

Kurban yasağı kararına tepki

Yazılı bir açıklama yapan Belçika İslam Temsil Kurumu ve Belçika İslam Koordinasyon Kurulu, "Bu kararıyla Anayasa Mahkemesi, ne yazık ki tartışmanın merkezinden kaçan bir kısır döngü mantığıyla hareket etmektedir. Anayasa Mahkemesi, Flaman ve Valonya yasalarının Musevilerin ve Müslümanların inançlarında yer alan gündelik bir dini ritüelin 'özünü' direkt olarak etkilediği gerçeğini görmezden gelmektedir. Neticede, Musevilere ve Müslümanlara göre, hayvan uyuşturulduğu andan itibaren bir dini kesimden söz edilemez." ifadelerini kullandı.

“Karşılıklı anlayış ve empati hakim olmalı”

Mevcut dini kesim yöntemlerinin halk sağlığının korunmasına fayda sağlayan, hayvan refahı ve gıda güvenliği gereklilikleri ile de uyum içinde olduğuna dikkat çekilen açıklamada “Çok kültürlü ve uyumlu bir toplumda, bazı önemli sosyal meseleleri, bütün insanları anlamsız bir uygulamaya zorlamadan farklı yollarla çözmek mümkün olmalıdır. Avrupa'da, hukukun üstünlüğünün savunmasız dini azınlıklara karşı sembolik ve amansız bir mücadele gerçekleştiren popülist hareketlerin artan sosyal ve siyasi baskısına boyun eğmemesi" gerektiğine dikkat çekilirken, hoşgörülü toplumda karşılıklı anlayışın ve empatinin hakim olması gerektiğine vurgu yapıldı.

Belçika'daki Müslümanları temsil eden kuruluşlar, Valonya ve Flaman bölge parlamentolarında bir araya gelerek İslami esaslara göre hayvan kesimini yasaklayan kararları 2017’nin Aralık ayında Anayasa Mahkemesine taşımıştı. Dün Anayasa Mahkemesi, yasağı getiren yasaların din özgürlüğü ile uyumlu olduğuna karar vermişti.

Yorumlar (0)