Cemal Kaşıkçı, ölümünün 3. yılında Washington’da anıldı

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın 3. ölüm yıl dönümü için Washington’da düzenlenen törende nişanlısı Hatice Cengiz, ABD Başkanı Biden'a cinayetin faillerini cezalandırmak için verdiği sözü tutma çağrısında bulundu. 

DÜNYA 02.10.2021, 09:56
Cemal Kaşıkçı, ölümünün 3. yılında Washington’da anıldı

Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda öldürülen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın ölümünün 3'üncü yıl dönümü için Washington’da tören düzenlendi.

“Önce özgürlük…”

ABD'nin başkenti Washington’da Cemal Kaşıkçı için "Freedom First (Önce Özgürlük)" platformu tarafından anma etkinliği gerçekleştirildi.

Kaşıkçı'nın yazdığı köşe yazılarından birleştirilerek oluşturulan 3,5 metrelik portresi de törende sergilendi. Etkinliğe Kaşıkçı'nın nişanlısı Hatice Cengiz'in haricinde birçok insan hakları savunucusu ve Cemal Kaşıkçı'nın ABD'deki arkadaşları katıldı.

“Susturanların sesiydi”

Törende açıklama yapan Hatice Cengiz, "Cemal yalnızca bir gazeteci değildi. Sadece Arap dünyasının ve Suudi halkının hakları için savaşan biri de değildi." sözlerini kullandı.

Kaşıkçı'nın, Suudi toplumunun temel haklarına sahip olması için kalemini kullandığına dikkat çeken Cengiz, Kaşıkçı'yı susturulanların sesi olma arzusunun harekete geçirdiğini belirtti.

“Biden söz vermişti”

Hatice Cengiz, Kaşıkçı katledildiği zaman Donald Trump'ın Başkan olduğunu ve cinayete rağmen Suudi Veliaht Prensi Muhammed Selman'ın cezalandırılmadığını, Suudi Arabistan'a silah satışının sürdüğünü hatırlatarak, "O dönem başkan adayı olan Joe Biden, Kaşıkçı ve yakınlarının adaleti hak ettiğini aktardı. Cemal'in boşuna ölmüş olmayacağını ifade etti." sözlerini kullandı.

“Sözler ne zaman tutulacak”

Hatice Cengiz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Başkan Biden ve Yardımcısı Harris, ne zaman harekete geçip sözünüzü yerine getireceksiniz? Ne zaman eyleme dökeceksiniz? Verilen sözlere rağmen Biden yönetimi, Suudi Arabistan ile ilişkilerini her zamanki gibi sürdürecek mi? Muhammed bin Selman, Cemal'i tüm dünyadan ve benden aldı. Hesap soracak mısınız? Yoksa katillerini ödüllendirecek misiniz?" açıklamasını yaptı.

Diğer yandan etkinlikte açıklama yapan katılımcılar, Kaşıkçı'nın katillerinin cezalandırılması için "adalet" çağrısında bulundu. Etkinliğin sonunda Cemal Kaşıkçı anısına bütün katılımcılar mum yaktı.

Suudi Arabistan’da eylem

Öte yandan Kaşıkçı'nın ölüm yıl dönümü sebebiyle Suudi Arabistan'ın Washington Büyükelçiliği önünde de eylem gerçekleştirildi. Kaşıkçı maskesi taşıyan göstericiler, "Cemal için Adalet" yazılı pankart açtı.

Yorumlar (0)