Barzani'den PKK iması: "Dışarıdan gelenler" kamu binalarına saldırdı!

IKBY (Irak Kürt Bölgesel Yönetimi) Başbakanı Mesrur Barzani, Irak'ın Süleymaniye şehrinde maaşların gecikmesi üzerine başlayan gösterilere PKK'lı teröristlerin de karıştığını ima etti. Barzani, PKK'lı teröristler için "dışarıdan gelenler" ifadesini kullanarak, bu kişiler tarafından parti ve kamu binalarına saldırıldığını ifade etti. 

DÜNYA 09.12.2020, 15:15 09.12.2020, 15:31
Barzani'den PKK iması: "Dışarıdan gelenler" kamu binalarına saldırdı!

Irak'ın Süleymaniye şehrinde maaş ödemelerinin gecikmesi üzerine protesto gösterileri patlak verdi. Seyitsadık ilçesinde bulunan siyasi parti ve kamu binaları göstericiler tarafından yakıldı. 

Seyitsadık ilçesinde bulunan KYB (Kürdistan Yurtseverler Birliği), Yekgirtu (Kürdistan İslami Birlik Partisi), KDP (Kürdistan Demokrat Partisi) ve Komel'e (Kürdistan İslami Toplum Partisi) ait binaların hasara uğradığı, hatta binalardan bir bölümünün ateşe verildiği görüldü. 

5 kişi öldü 

Protestocular, Mesut Barzani'nin liderliğini üstlendiği KDP'ye (Kürdistan Demokrat Partisi) ait binaya girmeye çalıştı. Söz konusu protestoculara müdahalede bulunuldu. Olaylar sırasında 5 kişinin yaşamını yitirdiği, 17 kişinin de yaralandığı bildirildi. Hayatını kaybedenler arasında bir Peşmerge ile bir çocuğun yer aldığı aktarıldı. 

"Hanekin ilçesindeki parti binası da ateşe verildi"

KDP (Kürdistan Demokrat Partisi) Pencivin Sorumlusu Besam Ali, Irak'ın Süleymaniye şehrinde çıkan olaylar sırasında 2 Peşmerge'nin de yaralandığını ifade etti. 

KDP (Kürdistan Demokrat Partisi) Pencivin Sorumlusu Ali, Diyala şehrinin Hanekin ilçesinde bulunan parti binasının da ateşe verildiğini söyledi. 

Çatışmalar sürüyor

Süleymaniye şehrinde bulunan Piremegrun kasabasında protestocular ile KDP (Kürdistan Demokrat Partisi) üyeleri arasında çıkan çatışmaların sürdüğü öğrenildi. 

Pencivin'de bulunan KDP (Kürdistan Demokrat Partisi) yetkilisi Bekir Abdullah, protestolarda taşkınlık çıkaranların PKK'lı teröristler olduğunu aktardı. 

IKBY (Irak Kürt Bölgesel Yönetimi) tarafından söz konusu protesto gösterilerinin bilançosuna ilişkin henüz açıklama gelmedi. Fakat Piremegrun, Halepçe ve Süleymaniye'de tansiyonun hala yüksek olduğu ifade edildi. 

"Yasal protesto gösterilerine destek veriyoruz"

IKBY (Irak Kürt Bölgesel Yönetimi) Başbakanı Mesrur Barzani, yaptığı son açıklamada, Süleymaniye şehrinde çıkan protesto gösterilerine değindi. 

IKBY (Irak Kürt Bölgesel Yönetimi) Başbakanı Barzani, herkesin yasal haklarını koruduklarını ve yasal protesto gösterilerine destek verdiklerini söyledi.

"Gösteriler suistimal edildi"

Barzani, halkın ifade özgürlüğüne sahip olmasını istediklerini belirterek, insanların zor bir süreçten geçtiğini ve bunun farkında olduklarını ifade etti.

Yönetim olarak durumun parçası olduklarına dikkat çeken Barzani, insanların isteklerini özgürce ifade edebileceklerini, fakat son günlerde gösterilerin suistimal edildiğini ve şiddet olaylarının patlak verdiğini aktardı. 

"PKK'lı teröristler göstericilerin arasına karıştı"

Protesto gösterilerinde şiddet olaylarına karışanların PKK'lı teröristler olduğunu ima eden Barzani, örgütün ismini açık bir şekilde dile getirmedi.

Barzani, hem Suriyelilerin hem de Kürdistan Bölgesi'nin dışından gelen kişilerin protestolara katılım gösterdiğini belirterek, göstericilerin arasına karışan kişiler tarafından siyasi parti ve kamu binalarının hedef alındığını söyledi.

Bu şekilde protestoların yönünün değiştirildiğine dikkat çeken Barzani, maaşların bu şekilde talep edilemeyeceğini ifade etti. 

"PKK'lılar Sincar'dan çekilmedi"

Barzani, Sincar Anlaşması'nın henüz hayata geçirilmediğini söyledi.

Terör örgütü PKK ile örgüte bağlı hiçbir gücün Sincar'dan çekilmediğini belirten Barzani, teröristlerin bir süreliğine "kıyafet değiştirip" Sincar Dağı'na gittiğini kaydetti.

Barzani, daha sonra yeniden geri dönen teröristlerin sayıca daha da büyüdüklerini ekledi.

Yorumlar (0)