BAE yangına körükle gidiyor!

Türkiye ve Rusya, Libya'da kalıcı ateşkes sağlanması için çaba sarf ederken darbeci General Halife Hafter'in en büyük destekçisi olan BAE yangına körükle gidiyor. BAE, çok sayıda zırhlı araç ve toplarını Hafter milislerinin ana karargâhı olan Terhune'ye ulaştırdı.

DÜNYA 14.01.2020, 14:43 14.01.2020, 15:16
BAE yangına körükle gidiyor!

Libya hükümetine bağlı askeri kaynaklar, BAE'ye ait zırhlı araç ve topların Hafter milislerinin ana karargahı olan Terhune'ye ulaştığını açıkladı. 

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne bağlı kaynaklardan edinilen bilgilere göre darbeci General Halife Hafter milisleri saldırılarına devam etmek için Trablus'un güneyinde toplanıyor.

Libya'nın doğusundaki gayri meşru silahlı güçlerin lideri darbeci General Halife Hafter'in, başkent Trablus'a saldırmak için Trablus'un güneydoğusundaki Terhune kentine takviye güç yığınağı yaptığı ve yığınağa en büyük katkının ise BAE'den geldiği belirtildi.

BM (Birleşmiş Milletler) nezdindeki meşru UMH'ye (Ulusal Mutabakat Hükümeti) bağlı askerî kaynaklardan edinilen bilgilere göre, darbeci General Halife Hafter milislerinin, Libya'nın başkenti Trablus'un güneydoğusunda, merkez karargâh olarak kullandıkları Terhune şehrine, BAE'ye (Birleşik Arap Emirlikleri) ait zırhlı araçlar ve topların ulaştığı gözlemlendi.

Askerî kaynaklar, gayri meşru silahlı güçlerin lideri darbeci General Halife Hafter'in ateşkesi kabul etmesinden sonra da, kendisine verilen desteğin kesilmediğini, bunun da darbeci General Halife Hafter'in ateşkesi, "yeniden pozisyon almak için kabul ettiğini ortaya koyduğunu" kaydetti.

Türkiye ve Rusya ateşkes için çabalıyor

Türkiye ve Rusya'nın ortak girişimiyle hazırlanan ateşkes anlaşması, Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) tarafından Rusya'nın başkenti Moskova'da imzalanmıştı. Darbeci General Halife Hafter tarafı ise metindeki maddeleri düşünmek ve istişare etmek için 1 gün süre istemişti. Rusya Dışişleri Bakanlığı, bu sabah saatlerinde, General Halife Hafter’in anlaşmayı imzalamadan Moskova'dan ayrıldığını duyurmuştu.

Gayri meşru silahlı güçlerin lideri darbeci General Halife Hafter'in Libya'ya ulaştığına ilişkin henüz resmi bir açıklama gelmezken; General Halife Hafter'in askerî, siyasi ve mali olarak kendisine destek veren Mısır veya BAE'ye (Birleşik Arap Emirlikleri) gittiği ileri sürüldü.

Türkiye ile Rusya'nın Libya'daki taraflara çatışmalara son vermek, insani yardımları halka ulaştırmak için sunduğu ateşkes önerisi, aynı zamanda ülkedeki sorunların yalnızca Libyalılar arasındaki diyalog yoluyla çözülmesini içeriyordu.

Rusya'dan son dakika açıklaması

Moskova'dan ilk gelen açıklamada darbeci General Halife Hafter'in ateşkes anlaşmasını imzalamadan Moskova'dan ayrıldığı belirtilmişti. Moskova'dan gelen son dakika açıklamasına göre "Halife Hafter ateşkes anlaşmasına sıcak bakıyor".

Rusya Savunma Bakanlığı, General Halife Hafter'in UMH (Ulusal Mutabakat Hükümeti) ile anlaşmaya olumlu baktığını belirterek, yerel istişareler için 2 güne ihtiyacı olduğunu duyurdu.

Halife Hafter'i BAE, Suudi Arabistan, Mısır ve sudan aktif olarak desteklerken, Rusya, Yunanistan, Fransa, İtalya gibi ülkeler de siyasi anlamda Hafter'in yanında duruyor.

Yorumlar (0)