Azerbaycan ve Ermenistan anlaştı: İşte 5 ilke!

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan ile üzerinde mutabakata varılan 5 maddeden söz etmek için Rusya lideri Putin'i aradı. İşte iki ülke arasında varılan anlaşmanın 5 ilkesi...

DÜNYA 09.04.2022, 19:36 Hakan Öksüz
Azerbaycan ve Ermenistan anlaştı: İşte 5 ilke!

Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesi adına önemli bir adım atıldı. Konuya ilişkin açıklama, Azerbaycan Cumhurbaşkanlığından geldi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in Rusya lideri Putin'i aradığı kaydedildi. 

Görüşmede Aliyev, ilişkilerin normale döndürülmesi için Ermenistan'a sundukları 5 maddeden Putin'e söz etti. 

Maddeler, Ermenistan tarafından kabul edildi!

Putin'e de sunulan ilkelerin Ermenistan'ın da onayından geçtiği ifade edildi. İki ülke arasındaki ilişkilerin normale döndürülmesi için Azerbaycan tarafından Ermenistan'a sunulan 5 madde sıralandı. İşte o maddeler:

  1. Her iki ülke de diğer ülkenin topraklarına dair hak talebinde bulunmayacak,
  2. Her iki ülke de diğer ülkenin toprak bütünlüğünü ve siyasi bağımsızlığını tanıyacak,
  3. Kesin sınırlar belirlendikten sonra diplomatik bağlar inşa edilecek,
  4. İletişim hatları engellenmeyecek,
  5. İki ülke de birbirine karşı güç ve tehdit kullanmayacak.

Putin, Aliyev ve Paşinyan'dan telefon görüşmeleri!

Konuya dair Kremlin'den de bir açıklama geldi. Açıklamada Putin, Aliyev ve Paşinyan arasında ayrı ayrı telefon görüşmelerinin yapıldığı ifade edildi. Görüşmede Karabağ konusunun da ele alındığı belirtildi. 

Geçen yılın Kasım ayında Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan arasında imzalanan üçlü anlaşmaların uygulanmasına dair görüşler aktarıldı. Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın, Putin ile resmi görüşme için 19 Nisan'da Rusya'ya gideceği belirtildi.

Yorumlar (0)