Ermenistan ve Azerbaycan arasında barış güvercinleri uçuruldu

Ermenistan ve Azerbaycan, Dağlık Karabağ hakkında çözüme ulaşmak için görüşeceklerini duyurdu. İki ülkenin liderleri, bu ay içerisinde komisyon oluşturacak ve müzakereler başlatılacak. İki liderin Dağlık Karabağ hakkındaki ilk görüşmesi 14 Aralık 2021 tarihinde Brüksel’de gerçekleşmişti.

DÜNYA 07.04.2022, 09:58
Ermenistan ve Azerbaycan arasında barış güvercinleri uçuruldu

Ermenistan ve Azerbaycan arasında uzun süredir sorun olan ve yaklaşık 30 sene boyunca Ermenistan’ın işgali altında bulunan Dağlık Karabağ, iki ülkeyi yeniden bir araya getirmeye hazırlanıyor. Bölge hakkındaki sorunun çözümü ve barış görüşmeleri için dönem dönem görüşme kaydedeceklerini dile getiren liderler, bu ay içerisinde yeniden buluşacak. 

AB Konsey Başkanı “barış görüşmelerini” duyurdu

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel, İlham Aliyev ve Nikol Paşinyan ile görüşeceklerini şu şekilde duyurmuştu: “Olası barış anlaşmasını hazırlamak için hep birlikte görüşmeye karar verdik.” Michel, Aliyev ve Paşinyan ile önce ayrı ayrı görüşüp ardından üçü bir arada akşam yemeğinde buluştu.



“Somut barış sürecini başlatmaya karar verdik”

Türkiye saati ile dün 20.00 sularında başlayan ve yaklaşık 5 saat süren ikili görüşmelerin ardından Michel, basın açıklamalarında bulundu. Konsey Başkanı, liderlerin muhtemel barışı hazırlamak için somut süreç başlatmak ve ortak müzakere grubu oluşturmak amacıyla anlaştıklarını kaydetti. Görüşmenin çok verimli ve hatta “harika” geçtiğini dile getiren Michel, “Somut barış sürecini başlatmaya karar verdik. Önümüzdeki haftalarda yeniden bir görüşme sağlanacak. Bu şekilde koordinasyon ve sağlam iletişim kanallarını koruyacağız.”

“Bu gece bölge için önemli bir adım attık”

Basın mensuplarının, olası bir barış anlaşmasının ne zaman imzalanacağını sorması üzerine Michel şu ifadeleri kullandı: “Şu anda bunun için tarih vermek güç. Ancak iki lider ilk kez Brüksel’de, 14 Aralık 2021 tarihinde bir araya geldi. O günden bu güne çok fazla çalışıldı. İki ülkenin de öncelikleri ve hassasiyetleri görüşüldü. Bu konuda sık sık ilerleme kaydettik. İki ülkenin de zorlandığı konular var ancak ilerlemek için de ortak adım atmaya hazırlar. Bu gece bölge için önemli bir adım attık. Tabi ki bu her şeyin çözüldüğü anlamına gelmiyor ancak yine bir araya gelebilmek konusuna artık daha olumlu bakıyoruz.”

Ermenistan Başbakanlık Ofisi tarafından yapılan açıklamaya göre bu ay içinde taraflar yeniden görüşme kaydedecek ve iki devlet arasındaki sınır görüşülecek.

Yorumlar (0)