Azerbaycan'dan Pelosi'ye sert tepki

Azerbaycan, ABD (Amerika Birleşik Devletleri) Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi'nin Ermenistan ziyaretinde gerçekleştirdiği açıklamalara, "ABD'nin iç siyasi gündemindeki entrikaların ve lobi çevrelerinin menfaatlerinin, Ermenistan üzerinden Güney Kafkasya'ya taşınmasını asla kabul etmiyoruz." diyerek tepki gösterdi.

DÜNYA 18.09.2022, 22:49 19.09.2022, 14:52
Azerbaycan'dan Pelosi'ye sert tepki

Dışişleri Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen yazılı açıklamada, Nancy Pelosi'nin bölgedeki son durumu çarpıtan beyanlarının, Azerbaycan'da derin bir üzüntü ile karşılandığı, Azerbaycan'a yönelik haksız ve asılsız suçlamaların asla kabul edilemez olduğu kaydedildi.

Açıklamada, 12 Eylül 2022'yi 13 Eylül 2022'ye bağlayan gece, hudutta yaşanan çatışmanın Ermenistan'ın Azerbaycan'a yönelik olarak geniş kapsamlı askeri provokasyonu olduğu, bahse konu provokasyonun Azerbaycan askerleri tarafından engellendiği, bütün sorumluluğun Ermenistan'a ait olduğu ifade edildi.

"Ermeni lobicilerin desteğini kazanmak adına..."

Pelosi'nin Ermenistan yanlısı bir siyasetçi olarak bilindiği ve heyetinde Ermenistan yanlısı Kongre mensuplarının bulunmasının bunu direkt olarak gösterdiğine dikkat çekilen açıklamada, "Kongre'deki ara seçimlerin yaklaştığını göz önüne alırsak, Pelosi'nin Ermenistan ziyaretini iç siyasi gündemi ve ülkelerindeki Ermeni lobicilerin desteğini kazanmak adına kullandığı görülüyor. ABD'nin iç siyasi gündemindeki entrikaların ve lobi çevrelerinin menfaatlerinin, Ermenistan üzerinden Güney Kafkasya'ya taşınmasını asla kabul etmiyoruz." denildi. 

Açıklamada, 'adaletten söz eden Pelosi'nin, Ermenistan'ın Azerbaycan'ı hedef alan saldırganlık politikası, Azerbaycan topraklarının yaklaşık olarak 30 sene işgal altında bulunması ve çok sayıda Azerbaycanlıya karşı yapılan etnik temizliğe ilişkin bugüne dek herhangi bir tutum ortaya koymadığı' vurgulandı.

Pelosi'nin açıklamalarının, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesine yönelik gayretlere ciddi bir darbe niteliğinde olduğu ve bölgede tansiyonun yükselmesine hizmet ettiği belirtildi.

Pelosi ne demişti?

Pelosi, Ermenistan'ın provokasyonlarıyla hudutta yaşanan çatışmalar hususunda Azerbaycan'ı suçlamıştı.

Yorumlar (0)