Avustralya, İngiltere ve ABD öncülüğünde “nükleer denizaltı” üretecek 

Avustralya Başbakanı Scott Morrison, ABD ve İngiltere ile “AUKUS” isimli yeni bir güvenlik anlaşması yaptıklarını ve en kısa zamanda nükleer enerjili denizaltı üreteceklerini belirtti. 

DÜNYA 16.09.2021, 11:44 16.09.2021, 17:54
Avustralya, İngiltere ve ABD öncülüğünde “nükleer denizaltı” üretecek 

Avustralya Başbakanı Scott Morrison, ABD ve İngiltere ile AUKUS isimli bir güvenlik anlaşması imzaladıklarını duyurdu. Nükleer denizaltı inşasına bir dayanak oluşturacak bu anlaşmanın bir tür “nükleer silah” olmadığını dile getirdi. Nükleer enerjisi denizaltının bir tür savunma sistemi olduğunu ve bu araçta ileri teknolojilerin kullanılacağı aktarıldı. 



“Avustralya, nükleer silah peşinde değildir” 

Avustralya’nın en az 8 adet nükleer enerjili denizaltı inşa edeceğini belirten anlaşmanın, bölgenin güvenliğini sağlamaya yardımcı olacağını ifade eden Morrison, “Bölgemizde onlarca senedir sahip olduğumuz iyi dönemler artık geride kaldı. Yeni bir döneme girdik. Bu durum hepimizi etkiliyor. Bu yeni dönemden özellikle Hint-Pasifik Okyanusu’nun geleceği ve elbette ki hepimizin geleceği etkilenecek. Bu anlaşma bir tür nükleer silah değildir. Avustralya'nın dizel-elektrik itme sistemli denizaltılar tasarlamasını belirten bir anlaşmadır. Nükleer silahların yayılmasını önleme yükümlülüklerimizi yerine getirmeye devam edeceğiz. Avustralya, sivil nükleer kapasite ya da nükleer silah oluşturma peşinde değildir.” cümleleri ile anlaşmanın ayrıntılarını açıkladı. 



Fransa tarafından AUKUS anlaşmasına tepki geldi 

Anlaşmaya taraf olan üç ülkenin isimlerinin kısaltması olan “AUKUS” isminin verildiği yeni anlaşma aynı zamanda Avustralya hükümetinin Fransız Naval Group isimli firmayla 2016 senesinde imzaladığı ve 12 denizaltı yapılmasını öngören, toplam 90 milyar dolarlık Fransız tasarımlı denizaltı projesinin sonunu getirmiş durumda. 

Avustralya’nın Adelaide kentinde gerçekleştirilmesi planlanan projenin sona ermesine tepki gösteren Fransız Naval Group firması, bir yazılı açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Beş sene boyunca hem Avustralya’daki hem de Fransa’daki Naval Group ekipleri ve ortaklarımız, ellerinden gelenin en iyisini yapıp tüm taahhütleri yerine getirmiştir. Bu anlaşmanın bozulması, Naval Group için büyük bir hayal kırıklığıdır.” 

Yorumlar (0)