Avrupa'nın kâbusuydu! Türkiye düğmeye bastı!

Türkiye'nin yabancı uyruklu DEAŞ'lıları ülkelerine gönderme ihtimali Avrupalıların kâbusuydu. Batı'nın korktuğu başına geliyor, Türkiye DEAŞ'lıları Batı'ya postalıyor. 

DÜNYA 08.11.2019, 07:33
Avrupa'nın kâbusuydu! Türkiye düğmeye bastı!

Türkiye’nin terör örgütü DEAŞ mensubu yabancı uyruklu teröristleri ülkelerine göndermeyi dillendirmesi Avrupalıların kâbusu oldu. Türk cezaevlerindeki bin 172 DEAŞ’lı teröristin 750’si yabancı uyruklu. Bu 750 terörist ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, İsveç, İsviçre, Belçika ve Rusya’nın da aralarında olduğu 40 ülkenin vatandaşları.

Suriye’nin kuzeyinde terör devleti kurulmasının önüne geçmek ve Türkiye'de misafir edilen Suriyelileri güven içinde ülkelerine gönderebilmek için Ankara tarafından başlatılan ve Suriye Millî Ordusu'nun (SMO) desteğiyle Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından icra edilen Barış Pınarı Harekâtı ile birlikte terör örgütü DEAŞ üyesi tutuklu teröristlerin durumu da tartışma konusu oldu.

Barış Pınarı Harekâtı'nı karalamak için "harekâtın, terör örgütü DEAŞ’ı canlandıracağını" ileri süren Batı’nın DEAŞ’ın önemli savaşçı kaynaklarından olduğu biliniyor. Avrupa ülkeleri, kendi vatandaşı olan DEAŞ üyesi teröristleri geri kabul konusunda hiçbir somut adım atmadığı gibi, ülkelerine dönmesini engellemek için de vatandaşlıktan çıkarma yolunu bile gündemine alıyor. Batı'nın formül arayışına ise Türkiye’den, “İster çıkarın, ister çıkarmayın, elimizdeki DEAŞ’lıları ülkelerine göndeririz.” açıklaması geldi.

Adalet Bakanlığında yoğun "iade" mesaisi

Türkiye, gerek Suriye’de yakalanan, gerekse Türkiye’deki cezaevlerinde bulunan yabancı teröristleri ülkelerine gönderme konusunda kararını çoktan almış durumda. Türkiye’deki cezaevlerinde bulunan DEAŞ’lı teröristlerin önemli kısmı hapis cezasına çarptırılmış, cezası kesinleşmiş ya da temyiz aşamasında. Adalet Bakanlığı yasaların izin verdiği şekildi, hükmü netleşmiş DEAŞ’lı teröristlerin cezalarını vatandaşı olduğu ülkede çekmesi için hummalı bir çalışma yürütüyor. Henüz hapse çarptırılmamış yabancı kökenli DEAŞ’lı teröristlerin de ülkelerinde yargılanması için gerekli adımlar atılacak.
 
Türkiye'nin elindeki DEAŞ'lı teröristlerin çoğu yabancı

Türkiye'nin bBu kararlı tutumu Avrupa’daki kâbusu paniğe dönüştürürken, Türkiye’deki cezaevlerinde bin 172 DEAŞ’lı bulunduğu, bunların 750’sinin ise yabancı uyruklu olduğu öğrenildi. Türk cezaevlerinde tutulan 750 yabancı DEAŞ militanından 22’si ise kadın. yabancı uyruklu 750 DEAŞ’lı teröristin 40 farklı ülke vatandaşı olduğu belirtilirken, en fazla tutuklunun Suriye ve Irak’tan olduğu bildirildi. Bunun yanı sıra ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, Belçika, İsveç, İsviçre, Kanada, Rusya, Ermenistan, Suudi Arabistan, Mısır ve Ürdün gibi ülkelerin vatandaşları olan teröristler de cezaevlerinde tutuklu bulunuyor.

Cezası kesinleşenlerin sayısı 638

Yabancı uyruklu 750 DEAŞ’lı teröristten 638’i hapse mahkûm edildi. Bunlardan 231’i artık hükümlü, yani hakkında verilen hapis cezaları kesinleşti. 407’si hakkında ise ilk derece mahkemeleri tarafından hapis cezaları verildi, dosyaları istinaf veya temyiz aşamasında yani hükümözlü. Geriye kalan tutuklu 112 DEAŞ’lı hakkındaki soruşturma ve yargılamalar ise devam ediyor. Bin 172 DEAŞ mensubu teröristten 422’si ise Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı. Türkiye vatandaşı olan 422 teröristten 95’i hükümlü, 138 hükümözlü. Geriye kalan 189 kişinin ise yargılamaları sürüyor.

Barış Pınarı Harekâtı'nda 327 DEAŞ'lı terörist yakalandı

Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından yürütülen Barış Pınarı Harekatı’yla birlikte Suriye’de kadın ve çocukların da aralarında bulunduğu 327 DEAŞ mensubu yakalandı. Barış Pınarı Harekâtı'nda yakalanan 327 DEAŞ'lıdan 278’i yabancı uyruklu, 49’u ise Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı.

Bölücü terör örgütü PYD/YPG, sıkışınca Barış Pınarı Harekâtı bölgesinde bulunan cezaevlerindeki DEAŞ’lı militanları serbest bırakmıştı. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Suriye Millî Ordusu (SMO) tarafından yapılan operasyonlarda yakalanan DEAŞ’lı teröristler, Fırat Kalkanı Harekâtı ve Zeytin Dalı Harekâtıyla terörden temizlenen Afrin, El Bab, Azez ve Cerablus’taki cezaevlerinde tutuluyor.

Yorumlar (0)