Erdoğan'a saldırdılar! Trump yönetimi karşı geldi!

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 13 Kasım’daki Washington ziyareti kesinleşti, ABD’de yeni bir Türkiye tartışması daha başlattı. Bazı senatörler ziyareti sabote etmek ve Türkiye'ye tahrik etmek için Erdoğan ABD'deyken "Türkiye'ye yaptırım" tasarısını gündeme almak istedi. Yeni bir kriz istemeyen Trump yönetimi ise bu girişimi engel oldu.

DÜNYA 08.11.2019, 08:12
Erdoğan'a saldırdılar! Trump yönetimi karşı geldi!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 13 Kasım olarak planlanan Washington ziyaretinin kesinleşmesiyle birlikte Amerika'da yeni bir Türkiye çatışması başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyaretini sabote etmek ve Türkiye'yi tahrik ve taciz etmek isteyen bazı Amerikalı senatörler, Erdoğan Amerika'dayken "Türkiye'ye yaptırım" tasarısını gündeme getirmek istediler. Ancak Trump yönetimi, senatörlerin açık niyetini göz önünde bulundurarak yeni bir kriz çıkmasını istemedikleri için bu girişime engel oldu.

Zaman tartışması yaşandı

Gündeme getirilmek istenen konuyla ilgili olarak konuşan Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Cumhuriyetçi Jim Risch, “Erdoğan buradayken, bu tasarının (Türkiye'ye yaptırım) görüşülmesinin iyi bir fikir olacağını düşünmüyorum” karşılığını verdi.

Senato Dış İlişkiler Komitesi’nin kıdemli üyelerinden olan Bob Menendez ise, Demokrat kanat adına açıklama yaparak Cumhuriyetçi Jim Risch’in sözlerine karşılık verdi. Zaman çizelgesine göre "Türkiye’ye yaptırım" tasarısının önümüzdeki hafta oylanması gerektiğini belirten Bob Menendez, “Tasarıyı gündeme getirmeyi umuyorduk. Fakat Başkan Trump’ın, Erdoğan buradayken hiçbir şey yapmak istemediğini hissediyorum. Bir anlaşmaya yaklaşmak üzereyiz. Beyaz Saray’ın işleri yavaşlatmayacağını umuyorum.” ifadelerini kullandı.

Erdoğan'a hakaret ettiler

Bazı senatörlerin de tartışmaya dâhil olmasıyla Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakarete uzanan çirkin olaylar yaşandı. Sosyal medya hesabından “Trump, Erdoğan’ın Beyaz Saray ziyaretini doğruladı” haberini etiketleyerek yorum yapan Connecticut Eyaleti Senatörü Demokrat Richard Blumenthal, Erdoğan için hakaret içeren sözler sarf etti. Demokrat Richard Blumenthal, “Trump’ın Erdoğan’la hoş bir yemek için ısrarı gösteriyor ki, Suriye’de Kürt ortaklarımıza (bölücü terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı olan PYD/YPG) yapılan Türk saldırılarını şok edici bir şekilde görmezden geliyor.” paylaşımında bulundu.

Trump'tan daveti iptal etmesi istendi

Son dönemlerde Türkiye düşmanlığıyla öne çıkan Cumhuriyetçi Lindsey Graham ile birlikte Türkiye karşıtı yaptırım tasarısının mimarlarından olan Maryland Senatörü Chris Van Hollen sosyal medya üzerinden ABD Başkanı Donald Trump’ın tweetini alıntılayıp küstahça ifadeler kullanarak Türkiye’ye saldırdı.

Chris Van Hollen, “Erdoğan, IŞİD ile savaşmamıza ve Bağdadi’yi ele geçirmemize yardım eden Suriyeli Kürt güçlerin lideri General Mazloum’a suikast düzenlemek istediğini söyledi. Tüm senatörler bu davetin feshedilmesi için Trump’a çağrı yapmalıdır.” dedi.

Yaptırım da yaptırım...

Türkiye karşıtı hamleler bunlarla da sınırlı kalmadı. ABD’li beş senatör, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’ya Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde tahsis edilen güvenli bölge dışında faaliyet gösterdiği iddialarının incelenmesini talep eden bir mektup kaleme aldı.

Senatör Chris Von Hollen ve Senatör Lindsey Graham’ın öncülük ettiği senatörler, mektupta “Türkiye veya Türk destekli güçler (Suriye Millî Ordusu) Tel Temir’deki Suriyeli Kürtlere saldırıyor!” yalanını ortaya atarak ekonomik yaptırım çağrısında bulundu.

ABD'de tasarının kabul edilmesi için gereken oy sayısı

Türkiye’ye birçok kalemde yaptırım uygulanmasını öngören ve Türkiye'nin sert tepki göstermesine neden olan tasarı Amerika Birleşik Devletleri Temsilciler Meclisi’nde kabul edilmişti. ABD (Amerika Birleşik Devletler) sistemine göre, bir tasarının yasalaşması için Senato’da da kabul edilmesi ve ABD başkanının bunu imzalaması gerekiyor.

Tasarı Senato oylamasında "üçte ikilik" çoğunluğu elde ederse başkanın onayına ihtiyaç duyulmuyor. Ancak Senato, tasarıyı üçte ikilik çoğunluğu elde etmeden onaylarsa başkanın, masasına gelen tasarıyı veto etme yetkisi bulunuyor.

Pentagon’dan garip açıklama

Diğer taraftan birkaç gün önce bölücü terör örgütü YPG/PKK’nın sözde özerk yönetiminin iddiaları üzerine harekete geçen Pentagon dün ilginç bir açıklama yaptı. Açıklamaya göre ABD, Türkiye’ye sattığı silahlarla "savaş suçu işlenip işlenilmediğini" araştıracak.

Pentagon sözcüsü Carla Gleason, Amerikan medyasına yaptığı açıklamada, “Amerika her zaman ABD silahlarıyla savaş suçu işlenip işlenilmediği iddialarını gerçek anlamda araştırıyor.” ifadelerini kullandı.

İkiyüzlü, sahtekâr Amerika!

Türkiye'ye ve Ortadoğu'ya hâkim olmak, dahası ele geçirmek için Türkiye sınırında terör devleti kurmak isteyen Amerika, PKK'yı terör örgütleri listesine almasına rağmen piyon olarak kullanmaktan vazgeçmiyor. Amerika, Ortadoğu'daki emelleri için PKK'nın Suriye uzantısı olan PYD/YPG'yi yüzlerce delile rağmen hem terör örgütü olarak kabul etmiyor hem de amaçlarına ulaşmak için kendi yarattığı DEAŞ'la mücadeleyi bahane ederek PKK'yı onbinlerce tır dolusu silah ve askerî malzeme ile donatıyor. Amerika uluslararası kamuoyunu ikna edebilmek içinse PKK'nın Suriye'deki uzantısına SDG ismini vererek ve "DEAŞ'la savaşıyor" diyerek legalleştirmeye çalışıyor. Tüm bu ikiyüzlülüğü ve sahtekârlığı, dünya jandarması ruhsatına sahip olduğunu düşünerek pervasızca yapan Amerika, NATO'nun en kıymetli parçası olan müttefiki bir ülkeyi "savaş suçu işlenip işlenmediği" ithamına muhatap ediyor.

Yorumlar (0)