Avrupa hazırlıksız yakalandı: Sıcak hava can almaya devam ediyor!

Avrupa kıtasında görülen yüksek sıcaklıklar, birçok ülkenin alarm durumuna geçmesine neden oldu. Sıcaklık kaynaklı can kayıpları arttı, orman yangınlarından dolayı binlerce hektarlık ormanlık alan kül oldu. İngiltere ve Macaristan gibi ülkelerde sıcaklık rekorları kırıldı.

DÜNYA 02.08.2022, 10:07 02.08.2022, 17:47 Hakan Öksüz
Avrupa hazırlıksız yakalandı: Sıcak hava can almaya devam ediyor!

Temmuz ayında kavrulan Avrupa'daki yüksek sıcaklıklar, Ağustos ayında da  etkisini gösterdi. İklim değişikliği, diğer kıtalara kıyasla bu yılın yaz aylarında çok daha fazla ısınan Avrupa'da korkunç yüzünü gösterdi. Bu denli yaz sıcaklarına alışkın olmayan kıtada alarm durumuna geçildi. Yüksek sıcaklar nedeniyle birçok kişi yaşamını yitirdi. Avrupa nüfusunun yaşlı olması nedeniyle bu ölüm oranlarının gerçekleştiği kaydedildi.

"Toplumsal krizleri tetikleyebilir"

İklim uzmanlarına göre acil şekilde geniş çaplı önlemlerin alınmaması durumunda Avrupa ekonomik olarak yıkım yaşayabilir. İklim değişikliğinin öngörülemeyecek birçok toplumsal krizi de tetikleyebileceğine işaret eden uzmanlar, "Avrupa, bu yılın yaz aylarındaki sıcak hava dalgasına hazırlıksız yakalandı." yorumunda bulundu.

İngiltere ve Macaristan'da sıcaklık rekoru

Yaz sıcaklarından en fazla etkilenen ülkelerin, İngiltere ve Macaristan olduğu kaydedildi. İngiltere'de 19 Temmuz günü termometreler 40 dereceyi gösterdi. Bu sıcaklık değeri, ülke tarihinde ölçülen en yüksek derece olarak kayıtlara geçti. Aynı günlerde Almanya'da hava sıcaklığı 40 dereceyi aştı. 24 Temmuz günü Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de hava sıcaklığı 25,4 derece oldu. Bu sıcaklık değeri, Macaristan için son 128 yılın rekoru oldu. 

Orman yangınları Avrupa'yı sardı

Avrupa'nın güney bölgesinde yer alan Portekiz'de Temmuz ayında bir hafta içinde 1065 kişi yüksek sıcaklar nedeniyle yaşamını yitirdi. İsviçre Federal hükümeti, bazı şehirlerdeki hava sıcaklıklarının 35 dereceyi aşması üzerine alarm seviyesini yükseltti. Almanya, İngiltere, Yunanistan, İtalya ve Portekiz gibi ülkelerde orman yangınları çıktı. Yangınlardan dolayı binlerce hektardan oluşan ormanlık alan küle döndü.

Bazı AB ülkeleri, acil eylem planı uyguluyor

Avrupa Birliği ülkelerinden 17'sinin yüksek sıcaklık tehlikesine karşı "acil eylem planı" uyguladığı belirtildi. Bilim insanları, bu yıl yaşanan yüksek sıcaklıkların gelecek senelerde de görüleceği uyarısında bulundu. Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), sıcak hava dalgalarının küresel çapta etkili olmayı sürdüreceğini bildirdi. 

Uzmanlar, saat 11.00 ile 15.00 arasında mecbur kalınmadıkça güneşe çıkılmaması uyarısında bulundu. İnce kıyafetlerin tercih edilmesi gerektiğini kaydeden uzmanlar, bol sıvı tüketiminin önemine değiniyor. 

Yorumlar (0)