Uzmanlar sıcak çarpması için uyardı! Bu önlemlere dikkat

Son dönemlerde yükselen hava sıcaklıkları ile ilgili uzmanlar vatandaşlara uyarıda bulunarak, "Sağlıklı insanları bile kötü şekillerde etkileyen sıcak çarpması, kalp krizi, beyin kanaması gibi birden fazla hastalığa yol açabiliyor” dedi.

SAĞLIK 21.07.2022, 09:37 21.07.2022, 17:01
Uzmanlar sıcak çarpması için uyardı! Bu önlemlere dikkat

Yaz mevsiminin beraberinde getirdiği sıcak hava sebebiyle insanlar sıcak çarpması ile karşı karşıya kalabiliyor. Uzmanlar, yaz aylarında vatandaşların çok dikkatli olması yönünde uyarıda bulunurken, sıcak çarpmasının birçok hastalığı tetikleyebileceğini söyledi.

Birçok hastalığı tetikliyor

Çok yüksek hava sıcaklıklarının vücutta su kaybını yükselttiğini ifade eden uzmanlar, “Sıvı kaybı çoğalır, bunun sonucu olarakta elektrolit dengesi bozulma gösterir. Bu yüzden su tüketimine çok dikkat etmeliyiz. Sağlıklı insanları bile rahatlıkla etkisi altına alan kalp krizi, beyin kanaması, sıcak çarpması gibi birden fazla hastalığa sebep olabiliyor. Bunun yanı sıra aşırı sıcaklar, kalp hastalıkları, diyabet ve hipertansiyon hastaları için daha fazla tehlike arz etmektedir” dedi.

Zaman aralığına dikkat edilmeli

Dışarı çıkma saatleri ile ilgili olarak uzmanlar, “Zorunluluk olmadığı sürece 11.00-16.00 saatleri aralığında dışarı çıkmamak, çıkanların durumunda olanların ise gölge alanlarda durmaya dikkat etmeleri gerekir. El, ense, kol ve yüzü su ile soğutmak ve şapka takmak sizi sıcaklardan biraz olsun koruyacaktır. Bunun yanı sıra eve gittiğinizde vücut ısısını kontrol edebilmek adına ılık bir duş da yararlı olacaktır. Aşırı yüksek ısılarda vücutta sıvı kaybı yükselir ve elektrolit dengesi bozulur bu yüzden su tüketimini fazlalaştırmalısınız. Sıvı kısıtlaması olan bir hastalık bulunmuyor ise günlük olarak 2 buçuk litre su tüketmeniz gerekir” diye konuştu.

Sıcak çarpmasından korunma yöntemleri

Sıcak havalarda dikkat edilmesi gerekenleri anlatan uzmanlar, önem verilmesi gerekenleri şu şekilde sıraladı:

Spor yapmak veya yoğun fiziksel aktivite için akşam ve sabah vakitleri seçilmeli, yapılan her bir saatlik spora oranla en düşük 2-4 bardak sıvı tüketilmelidir. Ağır fizik hareketlerden uzak durulmalıdır.

Risk grubunda olan yaşlılar ve yetişkinler, günlük olarak en az iki defa sıcak ve güneş çarpması kapsamında kontrol edilmelidir. Bebekler ise bu yönden daha fazla takip edilmelidir.

Engelliler, çocuk, bebek ve hayvanlar park edilmiş veya kapalı araçlarda bırakılmamalıdır. Araçların içeride bulunan ısısı, klima bulunsa dahi park edildikten az bir zaman sonra çoğalmaktadır. Aracınızı terk ederken herkesin dışarıda olduğundan emin olun.

Kapalı bölgeler çok iyi şekilde havalandırılmalıdır. Evinizin güneş gören alanlarını güneşlikle gölgelendirmelisiniz.

Vücut ısısının bir dengeye oturabilmesi adına duş aksatılmamalıdır. Bunun muhtemel olmadığı hallerde ise ense, yüz, eller ve ayaklar soğuk suyla silinmeli veya ıslatılmalıdır.

Susuzluk hissi gelmesi bile her gün en düşük 2-2,5 litre (12-14 su bardağı) sıvı tüketimi sağlanmalıdır. Terleme beraberinde mineral ve sıvı kaybını da getirmektedir. Bu yüzden alınan sıvının her zamankinden fazla olması gerekmektedir. Eğer doktorunuz tarafından idrar söktürücü ilaç ya da sıvı alımı kısıtlanma durumu söz konusu ise tekrar doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.

Sıvı alımı dendiğinde su içmek esas olarak görülmektedir. Su haricinde sıvı tüketimi çay, kahve ve gazlı içecekler yerine meyve suyu, ayran ve süt gibi içecekler daha fazla tercih edilmelidir. Yoğun oranlarda şeker bulunduran, alkol ve kafein bulunduran içecekler vücutta daha çok sıvı kaybı yaşanmasına yol açar, tüketilmemelidir.

Vücut direncini yükseltmek ve vücudun yeterli oranda mineral ve vitamin almasını gerçekleştirebilmek için bol miktara meyve ve sebze tüketilmelidir.

Mide kramplarına sebep olabilme olasılığı bulunduğu için buzlu ve çok soğuk içeceklerde tercih edilmemelidir.

Açıkta ve dışarıda satışı yapılan yiyeceklerin, tüketiminden uzak durulmalı, çabuk bozulma tehlikesi bulunan besinler (balık, süt, yumurta, et vb.) açıkta durdurulmamalı, besinlerin pişirilmesi ve hazırlanması durumlarında hijyen kurallarına dikkat edilmelidir.”

Yorumlar (0)