Almanya'nın korktuğu olmadı, gaz akışı başladı!

Rus gazını Baltık Denizi'nin altından Almanya'ya taşıyan Kuzey Akım 1 adlı boru hattında 11 Temmuz'da bakım çalışması başlamıştı. Çalışmanın çok daha uzun süreceği düşünülürken bu sabah doğal gaz akışının başladığı duyuruldu.

DÜNYA 21.07.2022, 09:47 21.07.2022, 16:59 Hakan Öksüz
Almanya'nın korktuğu olmadı, gaz akışı başladı!

Rusya ile Ukrayna arasında süren savaş nedeniyle küresel çapta enerji krizi yaşanıyor. Batılı devletler tarafından uygulanan yaptırımlar, Rusya'nın misilleme yapmasına neden oldu. Rus devi Gazprom, Avrupa'ya giden doğal gazı kıstı. Avrupa Birliği (AB), Rus gazına bağımlı kalmamak için yeni tedarikçiler aramaya başladı. ABD Başkanı Joe Biden, enerji krizinin başlıca sorumlusunun Rusya lideri Putin olduğunu söyledi.

Boru hattında 11 Temmuz'da bakım çalışması başlamıştı

Avrupa sanayisinin dinamosu olan Almanya, enerji krizinden en fazla etkilenen ülkelerden biri oldu. Rus gazını ülkeye taşıyan Kuzey Akım 1 adlı boru hattında 11 Temmuz'da başlayan onarım çalışmaları nedeniyle doğal gaz akışı zayıfladı. Baltık Denizi'nin altından her yıl Almanya'ya 55 milyar metreküplük doğal gaz taşıyan hatta yaşanan sorun, "Rusya tarafından bilinçli mi yapılıyor?" sorusunu akıllara getirdi.

Çalışmalar sona erdi, bu sabah gaz akışı başladı

Beklenen olmadı ve bakım çalışmaları sona erdi. Bu sabah saatlerinde açılan hatla birlikte 48 milyon metreküplük doğal gaz sisteme aktarıldı. Günün ilerleyen saatlerinde boru hattındaki gaz miktarının 65 milyon metreküpe çıkması bekleniyor. Boru hattının günlük doğal gaz iletim kapasitesinin 160 milyon metreküp olduğu belirtiliyor.

AB ile Azerbaycan arasında doğal gaz anlaşması

Rusya'nın, Avrupa'ya giden doğal gaz akışında kısıtlamaya gitmesi üzerine AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen harekete geçti. Önceki günlerde Bakü'ye giden Leyen, Avrupa'ya Azerbaycan'dan gelecek doğal gaz miktarının iki katına çıkarılması için Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile anlaştı ve imzaları attı. 

Leyen'den uyarı: Gazı idareli kullanalım

Enerji krizine ilişkin daha sonra Brüksel'de açıklama yapan Leyen, "Rusya'nın Avrupa'ya gelen doğal gazı tamamen kesebileceğini biliyoruz. Bu nedenle daha güvenilir tedarikçilere ihtiyacımız vardı. Kış aylarını güvenli şekilde geçirmek istiyorsak doğal gaz kullanımında dikkatli olmalı ve tasarruf yapmalıyız." dedi.

Yorumlar (0)