İran’dan İsveç’in kararına tepki! Büyükelçisini geri çağırdı

İsveç’te İran’ın eski yargı yetkilisi olan Hamid Nuri’nin yargılaması devam ediyordu. İsveç mahkemesince verilen müebbet hapis kararı sonrasında İran, tepki göstererek Stockholm Büyükelçisini ülkeye geri çağırdı.

DÜNYA 21.07.2022, 10:07 22.07.2022, 09:07
İran’dan İsveç’in kararına tepki! Büyükelçisini geri çağırdı

İsveç ve İran arasında Hamid Nuri konusu devamlı olarak gündeme geliyor. İran eski yargı yetkilisi olan Hamid Nuri’nin iadesini isterken, İsveç mahkemesi tarafından Nuri için müebbet hapis cezası kararı verildi.

“Uydurma ve asılsız bir karardır”

Verilen kararın ardından İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, yaptığı yazılı bildiride, "İran, Hamid Nuri hakkında uydurma ve temelsiz hareketlerle İsveç'te alınan hukuka ters karara tepki göstererek, İsveç'te bulunan büyükelçisini bazı görüşmeler yapmak için ülkeye geri çağırma kararı almıştır" ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

1988 yılında İran'da toplu idam eylemlerinde büyük bir rol üstlendiği iddia edilen eski savcı vekili Hamid Nuri, Kasım 2019 senesinde gittiği İsveç'te tutuklanmıştı.

Stockholm Bölge Mahkemesince Nuri, "kasten cinayet" ve "uluslararası hukuka karşı ciddi suç işlemek" suçlamalarına maruz kalmıştı. Mahkeme tarafından verilen karar sonrasında Nuri’ye müebbet hapis cezası verilmişti.

İdamların gerçekleştirildiği sıralarda Nuri'nin Kerec şehrinde bulunan Gevherdeşt Cezaevi'nde savcı vekili olarak vazife yaptığı ve siyasi tutukluların infazına katılım sağladığı iddia ediliyordu. Kendisine yöneltilen bu suçlamalara karşı İranlı eski yargı yetkilisi Nuri ise bütün iddiaları reddetmişti

Yorumlar (0)