Arakanlı Müslümanlar, ateşin ortasında kaldı 

Myanmar’a bağlı Arakan’da zulüm ve baskıdan kaçarak Bangladeş’e sığınan Müslümanlar, ateşin ortasında kaldı. 21 bin kişinin yaşadığı kampta çıkan büyük çaplı yangın, 5 bin Müslümanı burada da evsiz bıraktı.  

DÜNYA 10.01.2022, 07:51 10.01.2022, 18:08
Arakanlı Müslümanlar, ateşin ortasında kaldı 

Arakan’daki zulüm, baskı ve şiddetten kaçan Müslüman halk, yürüyerek geldiği Bangladeş’te kamplara sığınarak kendilerine güvenli yerleşim alanı bulmuştu. Fakat dün gerçekleşen olay, bölgenin hiç de güvenli olmadığını bir kez daha gösterdi. Bangladeş’te 21 bin Arakanlı Müslümanın yaşadığı 16 numaralı kampta yangın çıktı. Hem büyük çapta başlayan hem de hızla yayılan yangında 1200 baraka yandı. 



5 bin kişi yine evsiz kaldı 

Arakan’dan kaçış sebeplerinden biri de evsiz kalmaları olan Müslümanlar, çıkan yangın sebebiyle yine evsiz kaldı. Bir Türk haber ajansına göre kamptaki güvenlikten sorumlu polis yetkilisi Kamran Hüseyin, yangının öğleden sonra çıktığını ve akşam saatine kadar kontrol altına alınamadığını bildirdi. Yangın sebebiyle kaç kişinin öldüğü ya da yaralandığı bilinmiyor. 



AFAD, bölgede büyük destek sağlıyordu 

AFAD ve Türkiye’den bölgeye giden resmi ekipler, Arakanlı Müslümanlar için Bangladeş’te bambu evler tahsis etmişlerdi. Çıkan yangında bu evlerin büyük kısmının da yandığı bildirildi.   

Müslümanlar, Budistlerin zulmüne uğruyordu 

Myanmar’ın Arakan eyaletinde yaşayan Müslümanlar, 2012 senesinden bu yana Budistlerin zulmüne uğruyor. Çoğu Müslüman olan binlerce kişinin katledildiği yaklaşık 10 senede Arakan sınır karakollarına 2017 senesinde eş zamanlı baskın düzenlenmiş ve kitlesel şiddet eylemleri başlamıştı. Birleşmiş Milletler’e göre Ağustos 2017’den sonra Bangladeş’e sığınan Arakanlı Müslümanların sayısı 900 bine ulaştı. Uluslararası insan hakları kuruluşlarına göre yüzlerce köy yok edildi. Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddet, soykırım ve etnik temizlik sayıldı. 

Yorumlar (0)