Hulusi Akar: “Yunanistan’ın silahları Türkiye'ye karşıysa, oldukça az” 

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, basın yayın kuruluşlarının temsilcileriyle Ankara’da bir araya geldiği görüşmede Yunanistan’ı kızdıracak açıklamalarda bulundu. Akar, “Yunanistan’ın satın aldığı silahlar eğer Türkiye’ye karşıysa oldukça az.” ifadelerini kullandı ve Yunanistan’ı, Türkiye’ye karşı bir NATO müttefiki gibi davranmamakla itham etti.  

GÜNDEM 10.01.2022, 08:19 10.01.2022, 10:17
Hulusi Akar: “Yunanistan’ın silahları Türkiye'ye karşıysa, oldukça az” 

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, basın yayın kuruluşlarının Ankara temsilcileriyle bakanlık bünyesinde bir görüşme gerçekleştirdi. Gündem hakkında değerlendirme ve açıklamalarda bulunan Hulusi Akar, Akdeniz, Kıbrıs hakkında ifadeler kullandı.  

“Yemiyorlar, içmiyorlar, konuşuyorlar” 

Akar: “Yunanistan her ne kadar Türkiye’nin yayılmacı politika benimsediğini iddia etse de bunu asıl kendisi yapıyor. Büyük bir paradoks halindeler. Yemiyorlar, içmiyorlar, sürekli konuşuyorlar. Onlara gerçekleri göstereceğiz. Bizim güçlü olduğumuzu öğrenecekler. Güçlüyüz çünkü biz haklıyız. Yunanistan, uluslararası hukuka aykırı şekilde davranıyor. Hava sahası, karasuları genişliği, arama kurtarma sahasına yönelik ihtilaflar, FIR hattı, Gayri Askeri Statüdeki Adaların silahsızlığının ihlali, KKTC’nin menfaat ve haklarını göz ardı eden iddialar gibi pek çok konuda kurallara aykırı davranıyor.” 



“Tüm kışkırtmalara karşı görüşmek istiyoruz” 

Akar: “Yunanistan sık sık kışkırtma yapıyor. Biz de bu kışkırtmaya karşın görüşme talebimizi yineliyoruz. Güven ve Güven Artırıcı Önlemler’in 4’üncü toplantısı için Ankara’ya beklediğimizi açık açık söyledik. Toplantılarda bu konuların tartışılıp iyi komşuluk ilişkileri içinde çözüm bulunmasını istiyoruz. Barışçıl yaklaşımımıza karşın onların ihlalleri de devam ediyor. Karasuları ve hava sahası ihlalleri yapıyorlar. Gemileri sık sık sınırlarımızı ihlal ediyor. 2021 senesinde uluslararası anlatmalara karşın GASA’ya 90 adet üst düzey ziyaret gerçekleştirildi. Bazı siyasilerin provokasyonları ve NAVTEX’ler ile NOTAM var. 1988 senesinde mutabakat imzalandı. Bu mutabakata göre turizm sezonunda, milli ve dini bayramlarda tatbikat yapılması yasak ancak bunu dahi çiğniyorlar.” 



“Yunanistan’ın silahları Türkiye’ye karşı çok az” 

Akar: “Yunan Savunma Bakanı ile yaptığımız son görüşmede, turizm bakanlarının görüşmelerini istedik. Turizmi geliştirelim, dedim. Gerginliği ve tatbikatları azaltalım, dedik. Biz bunları hep söyledik ama hiç umduğumuz cevapları alamadık. Kendilerine göre biz, dış tehdidiz. Bizi tehdit olarak gösterip üstünlük sağlamaya çalışıyorlar. Son teknoloji, pahalı silahlar almak istiyorlar ve savunma bütçelerini de yükseltiyorlar. Biz, NATO kapsamında Yunanistan ile müttefikiz. Biz karşı, bu silahların savunma amaçlı olduğunu söylüyorlar. Yalnız bu kadar silah eğer Türkiye’ye karşıysa oldukça az. Bunlar, boylarını aşan iddialar üzerinde yürüyorlar.” 

Yorumlar (0)