Almanya'ya Hürmüz baskısı: Borçlusunuz!

ABD'nin Almanya Büyükelçisi Richard Grenell, Almanya'nın Hürmüz Boğazı'nda ABD öncülüğündeki askeri misyona katılmayı reddetmesine ilişkin, "Almanya, ABD'ye borçlu." dedi.

DÜNYA 01.08.2019, 15:28 01.08.2019, 15:36
Almanya'ya Hürmüz baskısı: Borçlusunuz!

ABD'nin Almanya Büyükelçisi Richard Grenell, Almanya'nın Hürmüz Boğazı'nda ABD liderliğindeki askeri misyona katılmayı kabul etmemesine sert tepki gösterdi.

Almanya'yı uzun süredir müttefik olarak sorumluluklarını ve görevlerini yerine getirmemekle suçlayan Grenell, Almanya'nın İran'a karşı gelmekten çekindiğini iddia etti. 

Grenell, "Almanya, Avrupa'nın en büyük ekonomik gücü. Bu başarı, ülkeye küresel sorumluluklar da yüklüyor." ifadelerini kullandı.

"ABD, Almanya için çok fedakârlık yaptı"

Almanya'nın Batı'nın bir parçası olarak kalması için ABD tarafından çok fazla fedakârlık yapıldığını ifade eden Grenell, Almanya'nın ABD'ye borçlu olduğunu kaydetti.

Grenell, ABD'nin yüksek maliyetlerle 34 bin askerini yerleştirdiğini söyledi. 

"Gerilimi daha fazla tırmandırmaktan kaçınmalıyız"

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Hürmüz Boğazı'nın güvenliğinin sağlanması amacıyla ABD öncülüğünde bir askeri misyon kurulmasına ilişkin, "Hürmüz Boğazı'nda gerilimi daha fazla tırmandırmaktan kaçınmalıyız. Basra Körfezi'ndeki mevcut krize askeri yöntemler bir çözüm olamayacak." dedi. 

Fakat Almanya'dan kesin bir 'ret' gelmedi. Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer, Berlin'in konuyu gözden geçirdiğini bildirdi.

ABD Başkanı Donald Trump, NATO üyesi Almanya'nın üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmediğine dair birçok defa eleştiride bulunmuştu.

Almanların sevmediği figür

ABD'nin Almanya Büyükelçisi Richard Grenell, sert çıkışları ile Alman siyasilerin sevmediği bir figür haline geldi.

2019 yılının mart ayında Grenell'ın, Berlin'in 'savunma harcamalarını azaltma planlarına' dair sert eleştirilerde bulunması, başta Başbakan Angela Merkel'in yanı sıra Alman siyasetçilerin tepkisine yol açtı.

Yorumlar (0)