ABD, Hürmüz'de Alman askeri istiyor

ABD, Hürmüz Boğazı’nın güvenliğinin sağlanması amacıyla Almanya’dan resmi olarak askerî talepte bulundu.

DÜNYA 30.07.2019, 15:45 30.07.2019, 15:49
ABD, Hürmüz'de Alman askeri istiyor

ABD Büyükelçiliğinden bir yetkili, Hürmüz Boğazı’nın güvenliğinin sağlanması amacıyla Almanya’dan talepte bulunulduğuna ilişkin Alman Haber Ajansına (DPA) açıklamada bulundu. 

Yetkili, "İngiltere ve Fransa ile Hürmüz Boğazı'nın güvenliğine yardımcı olmak ve İran'ın saldırganlığına karşı mücadele etmek için Almanya'dan resmi talepte bulunduk." dedi.

Almanya Savunma Bakanı Annegret Kramp Karrenabauer, kendilere gelen her talebin somut olarak değerlendirilmesi gerektiğine işaret ederek, "Biz ne planlandığını bildikten sonra üzerinde konuşabiliriz ve karar verebiliriz." demişti. 

Alman hükümetinin büyük ortağı Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU), Hürmüz Boğazı’nda ABD öncülüğündeki bir askeri misyonu olumlu karşılarken, hükümetin diğer ortağı Sosyal Demokrat Partisi (SPD) ise gerilimi artıracağı gerekçesiyle misyona kuşkuyla yaklaşıyor. 

İran ve Rusya'dan ortak askerî tatbikat

Dün İran Deniz Kuvvetleri Komutanı Tümamiral Hüseyin Hanzade, İran ile Rusya'nın Basra Körfezi ve Hürmüz Boğazı'nda ortak tatbikat düzenleyeceğini açıklamıştı.  

Hanzade, İran ile Rusya'nın askeri iş birliği mutabakatı imzaladığını hatırlatarak, "İran ile Rusya Deniz Kuvvetleri, Hint Okyanusu, Mekran Denizi, Basra Körfezi ve Hürmüz Boğazı'nda ortak tatbikat yapacak." açıklamasında bulunmuştu.

Hanzade, ortak askeri tatbikatın 2019 yılı sonuna kadar düzenlenmesini beklediklerini söylemişti. 

Tanker krizinde neler yaşandı?

İngiliz donanması, 4 Temmuz günü Cebelitarık’ta Suriye’ye petrol taşıdığı ileri sürülen İran bandıralı bir tankeri alıkoymuştu.

İngiltere'ye bağlı olan İspanya'nın güneyindeki Cebelitarık özerk yönetimi, İran tankerinin Avrupa Birliği'nin (AB) Suriye'ye uyguladığı ambargoları ihlâl etmesi nedeniyle alıkonulduğunu bildirmişti.

İran, 'Grace 1' adlı tankerin alıkonulmasının karşılıksız kalmayacağı uyarısında bulunmuştu.

Cebelitarık’ta mahkeme, İran tankerinin 15 Ağustos'a kadar alıkonulabileceğine karar vermişti. 

İran Devrim Muhafızları Ordusu da 19 Temmuz'da İngiltere bandıralı Stena Impero isimli petrol tankerinin Hürmüz Boğazı'nda alıkonulduğunu kaydetmişti. 

Tahran ve Londra karşılıklı olarak birbirlerini 'korsanlık' ile suçluyor.

Yorumlar (0)