Almanya ABD'ye "hayır" dedi!

Almanya, ABD'den gelen Hürmüz Boğazı teklifini kabul etmedi.

DÜNYA 31.07.2019, 18:04
Almanya ABD'ye "hayır" dedi!

Alman Hükümet Sözcü Yardımcısı Ulrike Demmer, Amerika Birleşik Devletleri (ABD)'nin Hürmüz Boğazı'nın güvenliğinin sağlanmasına ilişkin talebine Almanya'nın katkı sunmadığını ifade ederek, "İran'a yönelik politikamızın genel yaklaşımı, ABD'nin şu anki yaklaşımından önemli ölçüde sapıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Berlin'de düzenlenen basın toplantısında konuşan Alman Hükümet Sözcü Yardımcısı Ulrike Demmer, Hürmüz Boğazı'nın güvenliğinin sağlanması için Almanya'nın ABD öncülüğünde bir misyona katılıp katılmayacağına ilişkin soruları yanıtladı.

Alman Hükümet Sözcü Yardımcısı Ulrike Demmer, Ameriak Birleşik Devletleri'nin (ABD) kısa süre önce Almanya'nın da aralarında bulunduğu bir dizi müttefike, Basra Körfezi'nin kontrol edilmesi misyonunun planını sunduğunu ve katkı talep ettiğini ifade ederek, Alman hükümetinin bu somut teklife "çekimser yaklaştığını" ve söz konusu talebe "herhangi bir katkı sunmadığını" kaydetti.

"İran ile görüşmek bizim için önemli"

Alman Hükümet Sözcü Yardımcısı Ulrike Demmer, "Çünkü İran'a yönelik politikamızın genel yaklaşımı, ABD'nin şu anki yaklaşımından önemli ölçüde sapıyor." ifadelerini kullandı.

Alman Hükümet Sözcü Yardımcısı Ulrike Demmer, bölgedeki deniz güvenliğine ilişkin Fransa ve İngiltere ile koordinasyon içinde bulunduklarını söyleyerek, "Bizim için diploması yolunu sürdürmek, İran ile görüşmek, gerginliği azaltmak ve nükleer anlaşmanın sürdürülmesine yönelik çalışmalar yapmak önemli. Amerika liderliğindeki bir misyona katılmak bu isteği zorlaştırır." değerlendirmesinde bulundu.

Alman Hükümet Sözcü Yardımcısı Ulrike Demmer, Alman hükümetinin Hürmüz Boğazı'nda Avrupa ülkelerinin katılacağı bir izleme misyonunu "düşünmeye değer" bulduğunu da belirtti.

İngiltere ile İran arasındaki tanker krizi

İngiltere'ye bağlı Cebelitarık Özerk Yönetimi, 4 Temmuz'da Suriye'ye yönelik ambargoları ihlal ettiği gerekçesiyle İran tankeri Grace 1'i alıkoymuştu.

İranlı yetkililer, Grace 1 tankerinin bırakılmasını istemiş, bırakılmaması durumunda misillemede bulunacaklarını duyurmuştu.

Cebelitarık Yüksek Mahkemesi'nin, 19 Temmuz'da İran tankerini alıkoyma süresini 15 Ağustos'a kadar uzatması daha da gerginliğe neden olmuştu.

İran Devrim Muhafızları Ordusu, 19 Temmuz'da İngiltere bandıralı petrol tankeri Steno Impero'yu, Hürmüz Boğazı'ndan geçişinde denizcilik kurallarına riayet etmediği gerekçesiyle alıkoyduğunu ilan ederek misillemesini yapmıştı.

Hem Londra hem de Tahran, karşılıklı olarak birbirlerini "korsanlıkla" suçluyor.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson, iki gün önce yaptıkları telefon görüşmesinde, Hürmüz Boğazı'nda yaşanan gerilimi değerlendirmişlerdi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Berlin Büyükelçiliği, dün Hürmüz Boğazı'nın güvenliğinin sağlanması konusunda Almanya'dan resmi talepte bulunulduğunu duyurmuştu.

Yorumlar (0)