Almanya vanaları kısıyor! Riski en aza indirecekler

Kış aylarında enerji problemi ile karşı karşıya kalmak istemeyen Almanya, gaz kullanımını büyük bir ölçüde azaltmayı tartışıyor.

DÜNYA 14.08.2022, 09:55 14.08.2022, 13:06
Almanya vanaları kısıyor! Riski en aza indirecekler

2024 yılının yaz ayına kadar Rusya’dan ihraç ettiği doğal gazdan kurtulmak isteyen Almanya, bu konuda önemli adımlar atıyor.

Berlin doğal gaz konusunda kaygılı

Rusya’nın başkenti Moskova'yı enerji satışını "silah" olarak öne sürmekle suçlayan Berlin idaresi, Gazprom'un teknik problemlerini gerekçe sunarak haziran ayının ortalarına doğru Kuzey Akım 1 boru hattında yer alan arzı kısmasının enerji sorununu tetikleyeceğinden kaygı duyuyor.

Almanya kesintiye gidiyor

Önümüzdeki kış ayında gaz kıtlığı yaşamak istemeyen, Avrupa'nın en büyük ekonomisine sahip Almanya'da doğal gaz tüketimini yüzde 20 oranında düşürmeyi gündemine aldı.

Ülkesinin kış ayında sorun yaşamaması için bu tutuma girdiklerini ifade eden Federal Ağ Ajansı (BNA) Başkanı Klaus Müller, “Eğer Almanya ‘felç’ dediğimiz gaz sıkıntısına girerse, gaz talebini karne ile paylaştırmaktan sorumlu olacağım.” dedi.

“Hedefe ulaşamazsak büyük bir tehlike bizi bekliyor”

Müller, "Asıl hedefimiz yüzde 20 oranında bir gaz tasarrufu yapmak. Bu düşünceye erişemezsek, o zaman yeterince gaza sahip olamama hususunda büyük bir tehlike var demektir." şeklinde konuştu.

Bir basın kuruluşuna açıklamada bulunan Müller, Rusya'dan ihraç edilen eksik hacimleri yerine koyabilmek adına farklı kaynaklardan ortalama 10 gigawatt ek gaz tedariki yapılmasına ihtiyaç oluşacağını aktardı.

Gaz pahalandı, üretimin bir kısmı kopabilir

Farklı Avrupa ülkelerinden gaz ithalatı yapmaya Almanya'nın bel bağlamak mecburiyetinde kalacağını ifade eden Müller, Rusya'ya olan bağımlılığın koparılmasının uzun bir zaman içerisinde maliyetinin, işletmeler adına “yüksek fiyatlı doğal gaz” olarak sonuçlanabileceğini söyledi.

Açıklamalarının sonuna gelirken Müller, "Gaz bu şekilde pahalı bir duruma yükseldiği için üretimin belirli bir bölümü Almanya'dan kopabilir." diye ekledi.

Yorumlar (0)