Almanya'da kriz: Hastanelerin yüzde 40'ı kapanabilir!

Küresel çapta yaşanan sorunlardan dolayı ülkedeki hastanelerde ciddi bir likidite sorununun ortaya çıktığını kaydeden Almanya Sağlık Bakanı Karl Lauterbach, "Hastanelere devlet tarafından yapılan yardımlar artırılmalı, yoksa birçoğu kapanacak." dedi. Önceki ay bir rapor yayımlayan Alman Hastaneler Birliği, ülkedeki hastanelerin yüzde 40'ının kapanma riskiyle karşı karşıya kaldığını bildirmişti. İşte likidite krizi yaşayan Alman sağlık sektöründeki son durum...

DÜNYA 17.10.2022, 10:32 17.10.2022, 17:32 Hakan Öksüz
Almanya'da kriz: Hastanelerin yüzde 40'ı kapanabilir!

Avrupa, Rusya'daki savaşın neden olduğu enerji krizinden en çok etkilenen bölgelerden biri oldu. Kıtanın sanayisi en gelişmiş ülkesi olan Almanya, enerji fiyatlarının artışını derinden hissetti. Küresel çapta yaşanan yüksek enflasyon, Almanya'yı da vurdu. Ülkedeki akaryakıt ve ürün fiyatları fırladı, enerji krizi nedeniyle hastaneler kapanma riskiyle karşı karşıya kaldı.

"Hastaneler maddi olarak zor durumda"

Bir televizyonda yayınlanan programa katılan Almanya Sağlık Bakanı Karl Lauterbach, ülke genelindeki hastanelerin son durumuna ilişkin bilgiler verdi. İlerleyen aylarda hastanelerin ciddi bir likidite problemiyle yüzleşeceğinden bahseden Lauterbach, "Hastaneler maddi olarak zor durumda. Gelecek aylarda bu sorun büyüyecek. Hastaneler, likidite akışındaki sorun nedeniyle kapanma riskiyle karşı karşıya." dedi.

"Bazı hastanelerin kapanması kaçınılmaz olabilir"

Devletin, sağlık sektöründe yaşanan krize el atması gerektiğini vurgulayan Sağlık Bakanı Karl Lauterbach, "Yarın Maliye Bakanı Christian Lindner ile bir araya geleceğim. Ona da bu konuyu açacağım ve hastanelere yapılan yardımın artırılmasını talep edeceğim. Şu an hastanelerin karşı karşıya kaldığı durum oldukça özel. Bu sorunun çözümüne ilişkin hızlı bir reaksiyon göstermeliyiz. Yoksa önümüzdeki aylarda bazı hastanelerin kapanması kaçınılmaz olacak." ifadelerini kullandı. 

Almanya Sağlık Bakanı Karl Lauterbach, hastaneler için özel fon ayrılıp ayrılmayacağı sorusunu da yanıtladı. Her sektör için özel fon ayırmanın imkânsız olduğunu kaydeden Lauterbach, hastanelere özel fon ayrılmasına sıcak bakmadığını belirtti.

Alman Hastaneler Birliği: Hastaneler, iflas riskiyle karşı karşıya!

Alman Hastaneler Birliği tarafından önceki ay ayrıntıları paylaşılan bir araştırma, sağlık sektörünün içinde bulunduğu durumu gözler önüne serdi. Yüksek enflasyon ve enerji fiyatlarında yaşanan artış nedeniyle birçok hastanenin hizmet veremeyecek duruma geldiği kaydedildi. Almanya'daki hastanelerin ve kliniklerin yaklaşık yüzde 40'ının iflas riskiyle karşı karşıya kaldığının altı çizildi. 

Yorumlar (0)