Aliyev: “BM’ye kalsak hiçbir şey yapamazdık”

6 Kasım’a kadar devam edecek; 40 ülkeden yaklaşık 300 katılımcının yer aldığı 8. Küresel Bakü Forumu'nda konuşan Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev önemli açıklamalar yaptı. BM’nin 27 yıl boyunca kağıt üstüne kalan kararlarının eğer Azerbaycan harekete geçmeseydi bir 27 yıl daha aynı şekilde uygulanacağını ve uluslararası haklarını kullanarak topraklarını işgalden kurtardıklarını söyledi. Ayrıca tüm ülkeler için aşı eşitliği sağlanması gerektiğine vurgu yaptı.

DÜNYA 05.11.2021, 11:14 05.11.2021, 19:46
Aliyev: “BM’ye kalsak hiçbir şey yapamazdık”

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, 8. Küresel Bakü Forumu'nda  ülkesinin gündeminde olan konuları değerlendirdi.  Aliyev, dünyada yaşanan aşı eşitsizliğine vurgu yaparak, aşıda eşit şartların sağlanması gerektiğinin altını çizdi. Ve ülkesi Azerbaycan'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla ilgili olarak yaptıkları çalışmaların sonucunda durumun kontrol altında olduğu bilgisini verdi.

Aliyev, "Bazı ülkeler 3.doz uygulamasına geçti ancak daha ilk dozlarını tamamlayamamış ülkeler var. Tüm ülkelere aşı konusunda eşit şartlar sağlanmalı” açıklamasını yaptı.

“Biz hareket etmesek, BM kararları bir 27 yıl daha kağıt üstünde kalırdı”

 Forumda Karabağ Savaşı hakkında da konuşan Aliyev, “Karabağ sorununu Azerbaycan kendi başına çözdü. Ülkemiz 27 yıl boyunca kağıt üstünde kalan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını kendi uyguladı. Biz daha hareket etmeseydik bir o kadar süre daha kağıt üzerinde kalacaktı. Biz sadece uluslararası hukuktan doğan haklarımızı kullandık ve böylelikle topraklarımızı işgalden kurtardık" şeklinde konuştu.

 “Ermenistan 7 bin askerini kaybettikten sonra yenilgiyi kabul etti”

Aliyev ayrıca uluslararası birçok kuruluşun Ermenistan’ın yapmış olduğu provokatif açıklamalarını hiçe saydığını belirterek, Paşinyan’ın “Karabağ Ermenistan’dır” demesinin o dönem müzakerelerin bitmesi anlamına geldiğini ifade etti. O dönemin Ermenistan Savunma Bakanı da “yeni topraklar yeni savaş” diyerek Azerbaycan’ı tehdit etmişti. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu bu açıklamaların üzerine susmaktan başka hiçbir şey yapmadı. Provokasyonlar devam edince de biz karşı bir saldırı gerçekleştirdik. Onlara da topraklarımızdan çıkma için tarih verdiklerinde saldırıyı durduracağımızı belirttik. Ermenistan yönetimi ancak 7 bin askerini kaybettikten sonra bunu kabul etti ve yenilgiyi kabul ettiklerine dair bir bildiriye imzasını attı” diyerek düşüncelerini ifade etti.

“Biz barış imzalamaya hazırız”

Ermenistan’ın Azerbaycan’ı işgal ettiği dönemlerde yerleşim birimlerini yakıp yıktığını tekrar anımsatan Aliyev, şunları söyledi: “Biz şimdi bu toprakları imar etmekteyiz. 1 milyondan fazla soydaşımızı bu topraklara yerleştireceğiz. Biz Ermenistan’a barış anlaşması önerdik, ama daha bir yanıt alamadık. Azerbaycan maksimum bir düzeyde yapıcı yaklaşımlar sergiliyor. Buradan sonra her şey Ermenistan’ın tutumuna bağlı. Biz bu anlaşma üzerinde çalışmaya ve barış imzalamaya, sayfayı çevirmeye çoktan hazırız.

 Aliyev ayrıca Azerbaycan doğalgazını Avrupa’ya ileten Güney Gaz Koridoru'ndan da tarihi bir başarı olarak bahsetti ve ülkesinin Avrupa 2021 yılının ilk 10 ayında 14 milyar metreküp doğalgaz ihraç ettiği bilgisini verdi.   

Yorumlar (0)