AİHM: Torun sahibi olmak için ölü çocuğun spermi kullanılamaz!

Ölü oğlunun donmuş spermini taşıyıcı annelik veya yardımla üreme için İsrail'e taşımak isteyen kadının başvurusu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından reddedildi. AİHM, çocuk sahibi olma hakkının devredilemez olduğuna hükmetti.

DÜNYA 05.12.2019, 14:56 05.12.2019, 15:04
AİHM: Torun sahibi olmak için ölü çocuğun spermi kullanılamaz!

Petithory Lanzmann, ölü oğlunun donmuş spermini taşıyıcı annelik veya yardımla üreme için İsrail'e taşımak istedi. Ancak, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi çocuk sahibi olma hakkının devredilemez olduğuna hükmetti.

Fransız film yapımcısı Claude Lanzmann'ın eşi Petithory Lanzmann, ölü oğlunun spermini İsrail'deki bir doğurganlık kliniğine aktarmayı planlıyor ve oğlunun bir baba olma arzusunu yerine getirmeyi umuyordu.

İsrail'deki klinik tıbbi yardımlı üreme ve taşıyıcı annelik yetkisine sahipti.

Ancak, Lanzmann'ın oğlu 2017'de kanser sebebiyle hayatını kaybettikten sonra, spermin İsrail'e aktarılma başvurusu reddedildi.

AİHM'deki hakimler oybirliğiyle, bir bireyin nasıl ve ne zaman ebeveyn olacağına karar verme hakkının devredilemez olduğunu ilan ettiler.

Bu, Lanzmann'ın oğlunun baba olma arzusunun kendisine büyükanne olma hakkını garanti etmediği anlamına geliyor.

Davanın arka planı

Lanzmann'ın oğluna 2014'te kanser teşhisi kondu. Lanzmann'ın oğlu tanısından kısa bir süre sonra, baba olma isteğini dile getirdi ve spermini saklamak üzere Paris'teki Cochin Hastanesi'ndeki CECOS kliniğine bırakmıştı.   

Oğlunun 2017'deki ölümünden sonra Lanzmann, İsrail'de seçtiği kliniğe spermleri götürmek için Fransız mahkemesine iki kez başvurmuş ve de başvurusu başarısız olmuştu.

Lanzmann, Fransız doğurganlık kliniğinin spermi İsrail'deki bir üreme birimine aktarmayı reddetmesinin, kendisini aile hayatına sahip olma hakkından mahrum bıraktığı anlamına geldiğini iddia etmişti. Lanzmann, büyükanne olma ve oğlunun isteklerine saygı duyulmasını sağlama hakkına sahip olduğunu söylemişti.

Yorumlar (0)