ABD'ye kızan İran, İsviçre elçisini çağırdı!

ABD ile gerginlik yaşayan İran, Amerika'nın İran'daki diplomatik ilişkilerini yürüten İsviçre Büyükelçisi'ni bakanlığa çağırdı.

DÜNYA 23.04.2020, 15:57
ABD'ye kızan İran, İsviçre elçisini çağırdı!

İran, Basra Körfezi'nde Amerikan donanması ile yaşanan gerginlik üzerine Amerika Birleşik Devletleri'nin İran'daki diplomatik görevlerini yürüten İsviçre'nin Tahran Büyükelçisi'ni İran Dışişleri Bakanlığına çağırdı.

İran devlet televizyonunun haberine göre, İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musevi, Amerikan donanmasının Basra Körfezi'ndeki "istikrarsızlaştırıcı eylemlerine" tepki için İsviçre'nin Tahran Büyükelçisi'nin Dışişleri Bakanlığına çağrıldığını bildirdi.

İsviçre Büyükelçisi'ne Amerika Birleşik Devletleri'ne iletilmek üzere protesto notası verildiğini aktaran İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musev, "İran'ın Basra Körfezi ve Umman Denizi'nde her türlü tehdide, yasa dışı ve saldırganca eyleme uygun şekilde karşılık vereceğinin" İsviçreli elçiye iletildiğini kaydetti.

Aralarında diplomatik ilişki bulunmayan Tahran ile Washington arasında diplomatik meseleler, İsviçre üzerinden sağlanıyor.

Basra Körfezi'nde İran-ABD gerginliği

Amerikan donanmasına bağlı Beşinci Filo, 16 Nisan'da Devrim Muhafızları Ordusu'na ait 11 sürat teknesinin, Basra Körfezi'ndeki 6 Amerikan gemisine tehlikeli bir şekilde yaklaşarak taciz ettiğini açıklamıştı.

İran Savunma Bakanı Emir Hatemi, 17 Nisan'da konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Basra Körfezi'nde istikrarsızlığın asıl faktörü, dünyanın diğer tarafından İran'ın sınırlarına gelen ve temelsiz iddialar ortaya atan Amerikalıların işgalci ve yasa dışı varlığıdır." demişti.

Amerikan gemilerinin taciz edildiğine ilişkin suçlamaları kabul etmeyen İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musevi de Amerikan donanmasına ait savaş gemilerinin Basra Körfezi'nde devriye görevindeki İran güçlerini engelleme girişiminde bulunduğunu ifade ederek, bunun ardından Amerikan savaş gemilerinin uyarıldığını duyurmuştu.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump ise dün Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Amerikan donanmasına, İran güçleri tarafından taciz edilmeleri halinde onları vurma emri verdiğini belirtmişti.

Bunun ardından konuyla ilgili açıklama yapan Devrim Muhafızları Ordusu Genel Komutanı Tümgeneral Hüseyin Selami ise Basra Körfezi'nde İran'a ait sivil ya da askeri deniz araçlarının güvenliğinin tehdit edilmesi durumunda Amerika Birleşik Devletleri'ne ait savaş gemilerinin vurulması emrini verdiğini duyurmuştu.

Yorumlar (0)