ABD'nin yasak füze denemesi BMGK'da

Rusya ve Çin, Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'ndan (INF) çekilen ABD'nin füze denemesini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) taşıdı.

DÜNYA 23.08.2019, 08:21
ABD'nin yasak füze denemesi BMGK'da

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Rusya ve Çin'in talebi üzerine ABD'nin yasaklı füze denemesini görüşmek amacıyla toplandı. 

Rusya'nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilci Yardımcısı Dmitry Polyanskiy, ABD'nin Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'ndan (INF) çekilmesini eleştirerek, "ABD silah yarışına hazır." ifadesini kullandı.

BMGK'yı ABD'nin 'ikiyüzlülüğünü ifşa etmek' için toplamadıklarını kaydeden Polyanskiy, stratejik istikrar ve güvenliği sağlamak için ABD ile her türlü ciddi diyaloga hazır olduklarını bildirdi.  

"Kabul edilemez"

Çin'in BM Daimi Temsilcisi Zhang Jun, 'Çin'in de dahil olduğu yeni bir anlaşmayı görüşmek istediklerini' belirten ABD Başkanı Donald Trump'a yanıt verdi. Zhang, ABD'nin Çin'i bahane ederek anlaşmadan çekilmesini 'kabul edilemez' olarak nitelendirdi. 

"Rusya, anlaşmayı ihlal etti"

ABD'nin Daimi Temsilci Yardımcısı Jonathan Cohen ise Rusya'yı 10 yıldan uzun süredir INF'yi ihlal etmekle suçladı. Cohen, ABD'nin 6 yıl boyunca Rusya'yı anlaşmaya uyması hususunda ikna etmeye çalışmasının ardından INF Anlaşması'ndan çekilme kararı aldığını kaydetti. 

Anlaşmayı ihlal eden Rusya'nın Avrupa'yı vurabilecek '9M729' füze sistemi geliştirdiğine dikkat çeken Cohen, "Rusya ve Çin silahlarını geliştirmeye devam ederken ABD'nin itidal göstermesini bekliyor." diye konuştu. 

Cohen, INF Anlaşması'na dahil olması gereken Çin'in de yasaklı kapsama girecek yaklaşık 2 bin füzeye sahip olduğunu bildirdi.

ABD'nin orta menzilli füze denemesinin INF Anlaşması'nın yükümlülüklerini ihlal etmediğini ileri süren Cohen, ABD'nin Rusya ve Çin'in de dahil olacağı etkili bir anlaşmayı görüşmeye hazır olduğunu açıkladı. 

Ne olmuştu? 

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), tesir menzili 500 kilometreyi aşan yeni bir orta ölçekli seyir füzesini denediklerini duyurmuştu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Savunma Bakanlığı, konvansiyonel yapılandırılmış karada konuşlu bir seyir füzesini California'nın San Nicolas adasında test etti. Test edilen füze mobil fırlatıcısından çıktı ve 500 kilometreden fazla bir uçuştan sonra isabetli şekilde hedefini vurdu." bilgisi verilmişti.

Yazılı açıklamada, orta ölçekli seyir füzesi denemesiyle elde edilen verilerin, orta ölçekli füzelerin geliştirilmesine yardımcı olacağı kaydedilmişti.

Füze, INF Anlaşması kapsamında yasaktı

Denenen orta ölçekli seyir füzesinin, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) ile 8 Aralık 1987 tarihinde imzaladığı ve yakın zamanda çekildiği Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler (INF) Anlaşması kapsamında yasak olduğu ortaya çıkmıştı.

INF (Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler) Anlaşması, ABD ile Rusya'nın menzili 500 ila 5 bin 500 kilometre arasında olan karada konuşlu nükleer ve konvansiyonel füzeleri geliştirmesini ve kullanmasını yasaklamıştı.

Anlaşma ne zaman sona erdi?

Rusya Dışişleri Bakanlığı, bu ay başında Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'nın (INF) resmen sona erdiğini duyurmuştu.

Amerika Birleşik Devletleri de daha önce Rusya'nın Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'nı ihlal ettiğini iddia ederek anlaşmadan tek taraflı çekildiğini ilan etmişti.

Yorumlar (0)