ABD, İran'a yeni yaptırımlarını açıkladı

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo ve Hazine Bakanı Mnuchin, İran'a uygulanacak yeni yaptırımlar hakkında bir basın toplantısı düzenledi. Pompeo, İranlı general Süleymani'nin öldürülmesi hakkında "ABD'nin elinde İran'ın büyükelçiliklere saldıracağına dair bilgiler vardı" şeklinde konuştu.

DÜNYA 10.01.2020, 20:40
ABD, İran'a yeni yaptırımlarını açıkladı

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Hazine Bakanı Steven Mnuchin, İran'a uygulanacak yeni yaptırımlar hakkında bir basın toplantısı düzenledi.

Hazine Bakanı Mnuchin, yeni yaptırımların İran'la tekstil, enerji ve ticaret faaliyetlerinde bulunan herkesi etkileyeceğini belirtti. Mnuchin, aynı zamanda Avrupalı müttefiklerle yapılan temaslarda İran'ın Kapsamlı Ortak Eylem Planı dahilindeki nükleer kıstaslara uymadığını kendilerine ilettiklerini açıkladı.

İnsani yardımlar devam edecek

Dışişleri Bakanı Pompeo, şu ana kadar yürürlükte olan yaptırımlar hakkında 8 üst düzey İranlı yetkilinin listeye eklendiğini belirtti ve "Alümünyum ve demir sektöründe bulunan 17 firma yaptırım uygulandı. İran'a ekonomik olarak zarar verdik. İran'ın davranışları devam ettikçe yaptırımlar da devam edecek. Biz İran'ın normal bir ülke gibi hareket etmesini istiyoruz" diye konuştu. Bakan, İran'a insani yardım yapılabilmesi için ticaret ve SWIFT para transferlerinin devam edeceğini ekledi.

"Attığımız adımlar ülkemizin güvenliğini sağlamak için atıldı"

Pompeo ayrıca geçtiğimiz günlerde öldürülen İranlı general Kasım Süleymani hakkında da konuştu ve "Süleymani, ABD büyükelçiliklerine saldırmayı planlıyordu. Büyük çapta saldırılar planlıyordu. ABD'nin elinde İran'ın ABD'ye yönelik, büyükelçilikler de dahil olmak üzere saldırılar planlandığına dair bilgiler vardı. Attığımız adımlar ülkemizin güvenliğini sağlamak için atıldı" açıklamasında bulundu.

"Soruşturmanın tamamlanmasını beklememiz lazım"

ABD Dışişleri Bakanı, İran'ın başkenti Tahran'da düşen ve 176 kişinin ölümüne sebep olan Ukrayna Havayolları'na ait uçak hakkında "Ukrayna uçağının İran füzesi tarafından düşürülmesinin son derece muhtemel olduğunu düşünüyoruz ancak soruşturmanın tamamlanmasını beklememiz lazım. Ukrayna yolcu uçağının İran hava savunma sistemleri tarafından düşürülmüş olabileceğine dair haberlere inanmamak için sebep yok, İran'ın tam işbirliğiyle tüm olguları ortaya koyan kapsamlı soruşturmaya ihtiyacımız var. Soruşturma sonuçlarını aldıktan sonra bütün dünyanın gereken adımları atacağını düşünüyoruz. Ukrayna uçağını kimin düşürdüğüne dair bilgi veren kişi yada kurumlar yaptırımlardan muaf tutulacak" şeklinde konuştu.

Pompeo, basın toplantısını "IŞİD'i ortadan kaldırdık, Bağdadi'yi, Süleymani'yi ortadan kaldırdık. Bu, ABD'ye olan tehdidi azalttı" ifadeleriyle sonlandırdı.

Yorumlar (0)