ABD firmalarına İran'da uçuş yasağı

ABD Federal Havacılık İdaresi, Basra Körfezi ve Umman Körfezinin İran kontrolündeki hava sahasında ABD firmalarının uçuşlarını yasakladığını duyurdu.

DÜNYA 21.06.2019, 08:27
ABD firmalarına İran'da uçuş yasağı

ABD Federal Havacılık İdaresi (FAA), İran'ın ABD'ye ait bir insansız hava aracını (İHA) düşürmesinin ardından Basra Körfezi ve Umman Körfezinin İran kontrolündeki hava sahasında Amerikan havacılık firmalarının uçuşlarının yasaklandığını bildirdi.

Yapılan açıklamada, bölgede artan gerginlik ve güvenlik açığı vurgulandı. 

Açıklamada, ABD'ye ait İHA'nın düşürüldüğü zaman diliminde bölgede birçok sivil havacılık uçağının aktif olduğuna işaret eden FAA, bölgede gerginliğin artmasından endişe duyulduğunu ifade etti. 

Bölgede sivil havacılık yoğunluğu olduğunu belirten FAA, alınan kararın gerekli olduğunu kaydetti. 

"İHA uluslararası hava sahasındaydı"

Trump, İran'ın ABD'ye ait bir insansız hava aracını (İHA) düşürmesine ilişkin, "Çok büyük bir hata yaptılar. İHA uluslararası hava sahasındaydı, bilimsel olarak bunun kanıtlarına sahibiz." demişti. ABD'nin İran'a saldırı planı olup olmadığını sorusuna ise "Yakında göreceksiniz." karşılığını vermişti. 

Söz konusu İHA'nın düşürülmesinin 'kasıtlı' olduğuna inanmadığını ifade eden Trump, "Sanıyorum bir general veya biri o İHA'yı düşürme yanlışını yaptı. Neyse ki İHA'da kimse yoktu; eğer olsaydı bu büyük bir fark yaratırdı. Fakat hissiyatım şu, bu birinin yapmaması gerekirken yaptığı bir hataydı." demişti. 

İran Devrim Muhafızları Ordusu (DMO),  Umman Körfezi'ne kıyısı olan Hürmüzgan eyaletine bağlı Kuhmubarek kenti sahilinde sabah saatlerinde 'İran hava sahasını ihlal eden' ABD Hava Kuvvetlerine ait RQ-4 Global Hawk tipi İHA'nın karadan havaya füzeyle vurularak düşürüldüğünü bildirmişti. 

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) ise Hürmüz Boğazı üzerinde uçan ABD Hava Kuvvetlerine ait insansız hava aracının İran tarafından düşürüldüğünü onaylamış ancak söz konusu İHA'nın uluslararası hava sahasında uçarken düşürüldüğünü iddia etmişti. 

Yorumlar (0)