AB zirvesinde Türkiye konuşuldu

AB zirvesinde Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki sondaj ve gaz arama faaliyetleri gündeme geldi. Toplantıda Kıbrıs Rum Kesimi ile Yunanistan'ın Türkiye'ye yaptırım çabaları karşılık görmedi.

DÜNYA 21.06.2019, 08:41 21.06.2019, 16:49
AB zirvesinde Türkiye konuşuldu

Avrupa Birliği (AB) üyesi 28 ülkenin liderleri Brüksel'de bir araya geldi. Zirvenin ilk gününde ele alınan önemli başlıklardan biri de Türkiye'nin Doğu akdeniz'deki sondaj ve gaz arama faaliyetleriydi.

Toplantının sonuç bildirgesinde Türkiye'nin sondaj faaliyetlerinin 'yasa dışı' olduğu ifade edildi. Bu faaliyetlerin AB-Türkiye ilişkilerini olumsuz etkilediği ifade edildi.

Bildirgede, Türkiye'nin 'Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin egemenlik haklarına saygı duyması' çağrısı yapıldı.

AB Konseyi'nin süreci yakından izleyeceği ve komisyona 'gecikmesizin uygun tedbirlerin alınması için seçenekler sunma' davetinde bulunacağı bildirildi.

Yaptrım çabaları karşılık görmedi

Zirvede Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi‘nin sondaj faaliyetleri nedeniyle Türkiye'ye yaptırım uygulanması çabaları ise karşılık görmedi.

Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi, geçtiğimiz günlerde Ankara'nın doğalgaz arama faaliyetlerine devam etmesi halinde gerekli önlemlerin alınması için AB üyelerini faaliyete geçmeye çağırmıştı.

Yunanistan Başbakanı Çipras, sondaj faaliyetleri nedeniyle AB'nin Türkiye’ye karşı daha sert bir tutum izlemesini istemişti. 
 

Yorumlar (0)