ABD'den Türkiye'ye çok ağır yaptırım paketi

"Barış Pınarı Harekatı" dolayısıyla Türkiye'ye karşı hazırlanan yaptırım paketi ABD Senatosuna getirildi.

DÜNYA 10.10.2019, 07:39
ABD'den Türkiye'ye çok ağır yaptırım paketi

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Senatosunun, Suriye sınırındaki bölücü terör örgütü YPG/PKK'ya yönelik başlatılan "Barış Pınarı Harekatı" dolayısıyla Türkiye'ye karşı bir yaptırım paketi hazırladığı belirtildi.

Maddeler çok ağır

Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham ve Demokrat Senatör Chris Van Hollen tarafından hazırlanan yaptırım paketinde Türkiye'yi hedef alan ve iki ülke ilişkilerini tamamen koparacak çok ağır maddelere yer verildi.

Türkiye'ye yaptırımı içeren paketin taslağını Twitter'dan paylaşan Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, Kongredeki iki partinin de yaptırım konusunda hemfikir olduğunu iddia etti.

Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham'ın paylaştığı bölüm itibariyle yaptırım paketinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve bazı bakanların adı da tasarıda yer aldı.

"Operasyonlar 90 gün içinde durmazsa…"

Diğer taraftan, yaptırım paketinde, Türkiye'nin Suriye'deki (Fırat'ın doğusundaki) operasyonlarını 90 gün içerisinde durdurmaması halinde askeri ve ticari sektörlerine de ağır yaptırım uygulanması isteniyor. Yaptırım paketinde, Türk Silahlı Kuvvetlerine uçak, araç, makine ve ilgili tüm parça satışının yanı sıra askeri istihbarat paylaşımının da durdurulması çağrısı yapılıyor.

Türkiye ile iş birliği yapanlara da yaptırım!

Türkiye'ye yaptırım konusunda Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham ve Demokrat Senatör Chris Van Hollen'ın hızını alamadıkları görülüyor. 

Pakette, enerji ve petrol satışı konusunda Türkiye'ye ve Türkiye ile iş birliği yapan yabancı ülke ve kuruluşlara yaptırım uygulanması teklif ediliyor. Rusya'dan S-400 hava savunma sistemlerinin alımı kapsamında da ayrıca yaptırım isteniyor.

Temsilciler Meclisinden de geçmesi gerekiyor

Türkiye'ye ağır yaptırımları içeren tasarının ABD Senatosunda oylanıp kabul edilmesi durumunda ABD Başkanı Donald Trump'ın masasına gelmeden önce Temsilciler Meclisi'nde de kabul edilmesi gerekiyor.

Trump'ın veto yetkisi var

Fakat ABD Başkanı Donald Trump'ın bu tür bir yasa tasarısını veto etme yetkisi bulunuyor.

Kongrenin her iki kanadında da 3'te 2 çoğunluğun üzerinde kabul edilmesi durumunda ise ABD Başkanı Donald Trump'ın veto yetkisini aştığı için tasarılar doğrudan yasalaşıyor.

Geçmişte ABD-PKK ilişkisini eleştiren ve Türkiye'yi haklı bulan ancak Barış Pınarı Harekatı gündeme gelince tavırları tamamen değişen Cumhuriyetçi Senatör Graham'in operasyona karşı son günlerdeki paylaşımları Türkiye'nin tepkisini çekmişti.

Yorumlar (0)