ABD'de tarihi kürtaj kararı: Yasağın önü açıldı!

ABD Yüksek Mahkemesi, ülkede kürtaj hakkını koruyan 50 yıllık kararı bozdu. Kararla birlikte eyaletler, "kürtajı yasaklama veya kısıtlama" yetkisine kavuştu.

DÜNYA 24.06.2022, 19:26 27.06.2022, 09:15 Hakan Öksüz
ABD'de tarihi kürtaj kararı: Yasağın önü açıldı!

ABD'de uzun zamandır süren "kürtaj" tartışması, ülkede geniş çaplı protestoların yapılmasına neden oldu. Ülkede kürtaj hakkını güvenceye alan 1973 tarihli Roy-Wade kararının tartışmaya açılması, kadın hakları derneklerini harekete geçirdi. 

Muhafazakârlar hangi görüşü savunuyor?

Kürtaj hakkını koruyan kararın, ABD Yüksek Mahkemesi tarafından bozulabileceğine ilişkin iddialar, tartışmaları alevlendirdi. Ülkedeki muhafazakârlar, kürtaj hakkının ABD tarihinde köklü bir yere sahip olmadığını düşünüyor. ABD Başkanı Joe Biden ise bu fikre karşı çıkarak, kararın kadınlara bırakılması gerektiğini belirtiyor.

ABD Yüksek Mahkemesi, kararını verdi

ABD Yüksek Mahkemesi, ülkede aylar boyunca tartışmaya neden olan kürtaj hakkı ile ilgili kararını verdi. Yaklaşık 50 yıldır yürürlükte olan ve kürtaj hakkını koruyan kararı iptal eden mahkeme, açıklama metninde "Kürtaj hakkı ile ilgili düzenleme yetkisi, halka iade edildi." ifadelerine yer verdi.

Kadın hakları örgütleri karşı çıktı!

Kararın duyurulmasının ardından çok sayıda kadın hakları örgütü, sert açıklamalarda bulundu. Söz konusu kararın, "kadınların bedenleri üzerindeki özgürlüklerini kısıtladığını" dile getiren kişiler, "Yüksek Mahkeme, çok geç olmadan bu hatadan dönmeli." yorumunu yaptı.

Kararla birlikte ülkede bulunan eyaletlerin, kürtajı yasaklayabileceği veya kısıtlayabileceği ifade edildi. Hangi eyaletlerin kürtajı suç olarak kabul edeceği merak ediliyor.

Yorumlar (0)