AB'nin Rusya'ya petrol ambargosuna Macaristan engeli! "Bir sorunla karşı karşıyayız"

Petrol ithalatının Rusya'dan yasaklanması için toplanan AB ülkeleri, bu konuda aralarında mutabık kalamadı. 

DÜNYA 17.05.2022, 09:30 17.05.2022, 09:34
AB'nin Rusya'ya petrol ambargosuna Macaristan engeli! "Bir sorunla karşı karşıyayız"

Ukrayna ve Rusya arasında yaşanan savaş nedeniyle AB'den Rusya'ya art arda yaptırım paketleri duyurulmuştu.

Rusya, yalnızca ruble ile satma kararı almıştı

Rusya ise bu yaptırım paketleri sonrasında petrol ve doğalgazı ruble ile satma kararı almıştı. AB üyelerinden biri olan Macaristan ise Rus gazını AB'ye rağmen ruble ile ödemeyi sürdürüyor.

Brüksel’de düzenlenen AB Dışişleri Bakanları toplantısında Rusya'ya uygulanacak 6. yaptırım paketi görüşmelerinden Rusya'dan petrol ithalatının yasaklanmasına ilişkin olumlu bir netice çıkmadı.

"Petrol yasağında oy birliği sıkıntısıyla karşı karşıyayız"

Toplantının ardından AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, açıklama yaptı. Borrell, "Bugün ne yazık ki 6'ncı yaptırım paketini neticelendirmek için bir anlaşmaya varılamadı. Bu mesele, büyükelçiler düzeyinde görüşülmeye devam edilecek. Petrol yasağı ile ilgili oy birliği sıkıntısıyla karşı karşıyayız." sözlerini kullandı.

"Ukrayna'nın buğday ve tahıl üretimine destek olmalıyız"

Ukrayna-Rusya savaşında, ulaşımın kolaylaştırılması ve ticaretin serbestleştirilmesi gibi birtakım tedbirlerle Ukrayna ekonomisini desteklemeyi planladıklarını belirten Borrell, "Ukrayna'nın buğday ve tahıl üretmesi ve ihraç etmesine destek olmalıyız." şeklinde konuştu.

Borrell, tam kapasiteli olmak üzere Ukrayna'nın tahıl depolarının dolu olduğunu, söz konusu depoların yeni mahsulü alabilmesi için ürünlerin hemen gönderilmesi gerektiğini aktardı.

AB'nin yeni trenler ve yollarla Ukrayna'nın tarım ürünlerini ihraç etmesine destek olmaya çalıştığını belirten Borrell, Odessa Limanı'ndaki blokajın kaldırılması ihtimalini de kapsayan çeşitli fikirler olduğunu fakat bunun henüz somutlaşmadığını ifade etti.

"Kapsamlı mayın çalışması yapılmalı"

Borrell, bu limanın açılmasının yeterli olmadığını, kapsamlı bir mayın temizleme çalışmasının bölgede yapılmadan gemilerin yanaşmasının imkanı olmadığını dile getirdi.

Ukrayna'nın buğdayını ihraç edememesi durumunun Afrika'daki insanların günlük hayatını olumsuz etkilediğini söyleyen Borrell, bunun sorumlusunun yaptırımlar olmadığını, yaptırımların, tarım ürünü ihracını üçüncü ülkelere yasaklamadığını ifade etti.

Borrell, Afrika Birliği ve G-20 toplantılarında enerji fiyatları ve gıda güvenliği konularının gündemde olacağına vurgu yaparak, Rusya'nın başlattığı savaşın bunların sorumlusu olduğuna dikkat çekti.

"Rusya'ya yaptırımları sürdüreceğiz”

"Rusya’ya yönelik yaptırımların, işgalin maliyetini tahammül edilemez duruma getirene kadar sürdüreceğiz." sözlerini kullanan Borrell, 6'ncı yaptırım paketi konusunu tartıştıklarını ifade etti.

Ay başında AB Komisyonu, Rusya'ya ilişkin 6'ncı yaptırım paketi taslağını üye ülkelere göndermişti.

Pakette, Ukrayna-Rusya savaşında bulunan yüksek rütbeli subaylar ve bazı şahısların yaptırım listesine dahil edilmesi, Rusya'nın en büyük bankası olarak değerlendirilen Sberbank ve diğer 2 bankanın SWIFT'ten çıkarılması, Rusya’ya ait 3 televizyon kanalına yayın yasağı kararı alınması, danışmanlık hizmetlerine Rusya'nın erişiminin kesilmesi, 6 ay içinde Rusya'dan ham petrol tedarikinin, yıl sonuna kadar da rafine ürün tedarikinin aşamalı olarak kaldırılması bulunuyordu.

Macaristan ikna olmadı

AB Komisyonu, birtakım üye devletlerin karşıt tutumu sebebiyle yaptırım paketi kapsamında bazı değişiklikler yapmış, Çekya, Slovakya ve Macaristan’a Rusya'dan petrol ithalatında ek süre vermişti.

Ancak Macaristan, söz konusu tavizlere rağmen henüz ikna edilemedi.

AB yaptırımlarının uygulanması için üye ülkelerin oy birliğine ihtiyaç duyuluyor.

Yorumlar (0)