AB liderlerinden komisyona 'Türkiye' çağrısı

AB (Avrupa Birliği) Liderler Zirvesi'nde, AB ülkelerinin hükümet ve devlet başkanları, AB Komisyonu'ndan, ülkemizdeki Suriyeliler için sağlanacak finansman ile ilgili resmi teklifi gecikmeksizin sunmasını talep etti.

DÜNYA 25.06.2021, 01:19 26.06.2021, 10:15
AB liderlerinden komisyona 'Türkiye' çağrısı

AB Zirvesi sürerken ülkemiz ile ilgili görüşmelerin tamamlanmasının akabinde zirve bildirisinin Türkiye hakkındaki bölümü kamuoyuyla paylaşıldı.

AB Konseyi'nin Doğu Akdeniz'deki son durumu ve Türkiye-AB ilişkilerini tekrar görüştüğüne dikkat çekilen bildiride, Doğu Akdeniz'de istikrarlı ve güvenli bir çevrenin, ülkemiz ile karşılıklı yarar ve iş birliğini geliştiren ilişkilerin, AB'nin stratejik çıkarına olduğunun altı çizildi.

Söz konusu bildiride, Doğu Akdeniz'de tansiyonun düşmesinin olumlu karşılandığı ve bunun devam ettirilmesi gerektiği dile getirildi.

AB'nin ülkemiz ile aşamalı, geri dönülebilir ve orantılı bir şekilde ortak faydaları içeren birçok alanda iş birliğini arttırmaya hazır olduğuna vurgu yapılan bildiride, AB liderlerinin Türkiye ile AB arasındaki Gümrük Birliği'nin güncellenmesine yönelik yetkilendirme için teknik faaliyetlerin başlamasını not ettiği kaydedildi.

Yüksek düzeyli diyalog ve Gümrük Birliği

Gümrük Birliği'nin güncellenmesine ilişkin yetkilendirmenin, AB Konseyi'nde ek yönlendirme ile kabul edilebileceği ifade edilen bildiride, halihazırdaki Gümrük Birliği'nin uygulanmasında meydana gelen sıkıntıların giderilmesi ve bunun AB mensubu bütün ülkelere etkin biçimde uygulanması gerektiği belirtildi.

Bildiride, AB liderlerinin iklim, sağlık, göç, bölgesel meseleler ve terörle mücadele gibi karşılıklı çıkara dayalı hususlarda Türkiye ile yüksek düzeyli diyalog hazırlıklarını not ettiği kaydedildi.

Suriyeli mülteciler için resmi teklifin sunulması talep edildi

Bildiride, "AB Konseyi, AB Komisyonu'na Türkiye, Lübnan, Ürdün ve bölgenin diğer kısımlarındaki Suriyeli mülteciler ve ev sahibi topluluklara sağlanacak finansmanın sürdürülebilmesi için resmi teklifi gecikmeden sunması çağrısını yapmaktadır." denildi.

Kıbrıs hususundaki çözümün siyasi eşitliğe dayalı iki bölgeli, iki toplumlu federasyon temelinde sağlanabileceği yönündeki AB tezine işaret edilen bildiride, AB liderlerinin kapalı Maraş'ın statüsünün öneminin altını çizdiği, BM (Birleşmiş Milletler) Güvenlik Konseyi kararlarının uygulanması için çağrı yapıldığı ifade edildi.

AB Konseyi, İsviçre'nin Cenevre şehrinde gerçekleştirilen Kıbrıs konulu görüşmelerin, resmi müzakerelerin başlamasını sağlamamasından dolayı büyük üzüntü duyduğunu, AB'nin süreci desteklemede aktif bir rol oynamaya devam edeceğini kaydetti.

Ülkemizde temel haklar ve hukukun üstünlüğü ile ilgili gelişmelerin endişe kaynağı olduğu belirtilen bildiride, medyanın, siyasi partilerin ve insan hakları savunucularının hedef alındığı ifade edilerek, bunların hukukun üstünlüğü, demokrasi ve kadın haklarında gerilemeye sebep olduğunun altı çizildi.

Bildiride, "AB Konseyi, bölgesel istikrar ve barışta AB ve Türkiye'nin ortak çıkarları doğrultusunda Türkiye ve tüm aktörlerin bölgesel krizlerin çözümüne pozitif yönde katkıda bulunmasını beklemektedir." denildi.

Yorumlar (0)