AB Liderler Zirvesi'nde Merkel'e veda

AB Liderler Zirvesi'ne son defa iştirak eden Merkel, Polonya ile meydana gelen yargı krizine ilişkin, "Hukukun üstünlüğü, Avrupa Birliği'nin merkezinde bulunmaktadır." dedi.

DÜNYA 22.10.2021, 01:32 23.10.2021, 10:28
AB Liderler Zirvesi'nde Merkel'e veda

Belçika’nın başkenti Brüksel'de 27 üye ülkenin devlet başkanlarının katılımı ile gerçekleştirilen AB Liderler Zirvesi, Polonya ile meydana gelen yargı krizinin gölgesinde start aldı. Polonya'nın Anayasa Mahkemesi'nin, Avrupa Birliği hukukunun ülke yasalarından üstün tutulamayacağı yönündeki kararı ile sertlik kazanan tartışmalar, zirvede de sürdü. Görevini devretme hazırlığında olan Angela Merkel, son defa iştirak ettiği zirvede gerçekleştirdiği açıklamada, yargı krizine dair çözüm sağlanması yönünde çağrı yaptı. Merkel, "Hukukun üstünlüğü, Avrupa Birliği'nin merkezinde bulunmaktadır. Burada tekrar buluşmanın olanaklarını ve yollarını bulmamız lazım." sözlerini sarf etti.

"Çözümün yeri tam da burası"

Açıklamalarında, Polonya'nın yargı sistemi ile ilgili uzun bir süredir devam etmekte olan anlaşmazlıkta daha sert tedbirler almasını talep eden Hollanda, Avusturya, Belçika ve Lüksemburg gibi devletlerin tersine uzlaşmacı bir yol tercih eden Merkel, "Burası problemlerin çözümü için çok iyi bir yer." dedi. 

Akaryakıt krizi

Yükselen enerji ücretlerine müdahalede bulunma hususundaki isteksizliğini ifade eden Merkel, "Bana göre sağduyulu bir tepki vermeliyiz. Ülkemde bunu her halükarda yapacağız, pazarı tümüyle kapatmamalıyız, tam tersine daha da fazla pazar sağlamalıyız." diye konuştu. 











Yorumlar (0)