Çocuklar için önemli uyarı: Covid-19 aşısı yaptırmaları gerekiyor 

İstanbul’daki bir kongrede konuşan Prof. Dr. Çokuğraş, koronavirüsün çocuklarda hala hafif seyrettiğini fakat yine de küçük grupların da aşı olması gerektiğini aktardı. 

SAĞLIK 22.10.2021, 07:40 23.10.2021, 10:28
Çocuklar için önemli uyarı: Covid-19 aşısı yaptırmaları gerekiyor 

Koronavirüs ile mücadele her alanda ve her yaş grubunda devam ederken Bakan Fahrettin Koca’nın açıkladığı vaka yaş oranları sebebiyle doktorlar harekete geçti. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyonları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Haluk Çokuğraş, çocuk yaş grubunu da Covid-19 aşısı olmaya davet etti. 

Hafif geçirseler bile risk var 

Türk Pediatri Kurumu tarafından düzenlenen kongrede açıklamalarda bulunan Çokuğraş, Covid-19 ve çocuk grubu için şunları dile getirdi: “Çocuklar, koronavirüsün hafif geçirme ve daha hızlı atlatma bakımından yetişkinlerden daha şanslı. Bu yaş grubunda virüsün, göreceli olarak hafif seyrettiğine şahit olmaya devam ediyoruz. Şu andaki oranlara baktığımızda çocukların yalnızca yüzde 15’lik kısmında hastalık semptomlarının oluştuğunu görüyoruz.” 



“Virüs, çocukların yüzde 5’inde ağır seyrediyor” 

Çokuğraş: ”Öte yandan çocukların yüzde 5’lik kısmında virüs, ağır semptomlarla ilerliyor. Çocukta bulunan kalp, diyabet, obezite gibi hastalıklar sebebiyle virüs daha da kötü sonuçlar doğurabiliyor. Ayrıca çocuk yaş grubu, bulaştırıcılık açısından da risk oluşturuyor. İçinde bulunduğumuz pandemi döneminde özellikle 14-18 yaş arası ergenler ve 1 yaşın altında olan bebekler büyük risk altında. Nitekim yeni vakaların yüzde 40’ının da 25 yaş altında olduğunu biliyoruz. Bunların önemli kısmını da çocuklar oluşturuyor. Bu çocukların bir kısmı yoğun bakıma yatıyor ve bunlarda genellikle MIS-C denilen Multisistem Inflamatuar Sendromu oluşuyor. Yani çocukların derisi, eklemi, bağırsakları, kalbi, beyni yani tüm vücudu bu virüsten etkileniyor. Bu yüzden çocukların aşılanması şart.” 

“Kuşku duymadan aşı yaptırılmalı” 

Çokuğraş: “Dünyada şu ana kadar 6 milyar doz aşı yapıldı. Bu aşıların tüm yan etkileri de ülkeler tarafından izlendi. Nasıl ki tetanos ya da kızamık aşısında kol ağrısı oluyorsa Covid-19 aşısında da kol ağrısı, halsizlik ve hafif ateş oluyor. Aşı sonrasında yaşanan ölümler milyonda bir seviyesinde. İnsanların, kuşku duymadan çocuklarını aşılatması gerekiyor.” 

Yorumlar (0)