Polonya Avrupa Birliği’ne seslendi: “Tehdit dili kabul edilemez”

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu’nda önemli açıklamalarda bulundu. Açıklamasında ülkesinde Anayasa Mahkemesi’nin ulusal yasaların AB yasalarından üstün olduğuna yönelik kararına karşılık Avrupa Birliği’nin eleştiri oklarına hedef oldu. Polonya “Bu tehdit dilini kesinlikle kabul etmiyoruz, Avrupa Birliği siyasetçileri Polonya’ya şantaj yapamaz” dedi.

DÜNYA 19.10.2021, 15:57
Polonya Avrupa Birliği’ne seslendi: “Tehdit dili kabul edilemez”

Polonya Başbakanı Morawiecki, Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu’nda "Polonya'daki hukukun üstünlüğü krizi ve AB hukukunun üstünlüğü" başlıklı bir oturumda çok konuşulacak açıklamalara imzasını attı.

Başbakan kendisinden önce kürsüye çıkan AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in Polonya Anayasa Mahkemesi’nin aldığı karara yönelik olarak Avrupa Birliği’nin seçenekleri arasında fonları kullandırmayarak finansal cezalandırma uygulayıp üye ülkenin haklarının askıya alınmasını öngören 7.maddeden bahsetmesi toplantıda soğuk rüzgarların esmesine neden oldu.

 Bu sözler karşısında "Bu tehdit dilini reddediyor ve asla kabul etmiyorum. AB siyasetçileri Polonya’ya şantaj yapamaz. Bu bir yöntem olamaz” diyerek sert bir cevap veren Morawiecki, ülkesinin çeşitli yıllarda hep özgürlüğü için savaştığını örneklerle anlattı.

“Polonya’nın AB’ye katkısı tartışılmaz”

 Polonya’nın Avrupa Birliği’ne katılım sürecinde birliğe ‘Eli boş’ olarak gelmediğini vurgulayan Başbakan, Letonya ve Litvanya ile birlikte bu birliğin doğu sınırlarını koruduklarını, ülkesinin AB’ye ekonomik anlamda büyük kazançlar sağladığını ifade etti.  Ayrıca Avrupa Birliği’nin tarihteki en başarılı birliktelik olduğunu, ancak bir devlet olmadığını sözlerine ekledi.

Morawiecki, uygulanmakta olan Avrupa Birliği yasalarının bazı yerlerde ulusal yasalardan üstün olduğunu kabul ettiğini ancak “Polonya’nın en üst yasası anayasamızdır. Burası her kanunun üstündedir. Mahkemelerimiz asla Avrupa Birliği anlaşmalarının Polonya kanunlarıyla uzlaşmaz olduğuna yönelik bir karar almamıştır. Tam tersine Polonya her zaman AB anlaşmalarına uymaya devam etmektedir” diye konuştu.  

‘Polexit’ diye bir şey söz konusu değil

Bu gibi benzer kararların Ab üyesi olan Fransa, Almanya, İspanya ve Danimarka gibi diğer ülkelerde de alınabildiğini ifade eden Morawiecki Polonya’nın Avrupa Birliği’nden ayrılması yani ‘Polexit’ gibi yalanlara asla inanılmaması gerektiğinin de altını çizdi. “İş birliği yapacaksak farklılıklarımızı kabul ederek yola devam etmemiz gerekir. Yasal süreçlerimiz farklı diye Avrupa Birliği çökecek değildir diyerek sözlerini bitirdi.   

Yorumlar (0)