Avrupa Parlamentosu, Macaristan ve Polonya yüzünden AB Komisyonu’na dava açacak 

Avrupa Parlamentosu, Avrupa Birliği ülkelerinden hukukun üstünlüğünü ihlal edenlerin AB fonlarından faydalanmaması için oluşturduğu kuralları uygulamadığı gerekçesiyle AB Komisyonu’nu dava edecek. 

DÜNYA 21.10.2021, 08:42
Avrupa Parlamentosu, Macaristan ve Polonya yüzünden AB Komisyonu’na dava açacak 

Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı David Sassoli, AP üyesi siyasi grupların başkanlarıyla görüşmelerde bulundu ve ardından basın toplantısı düzenledi: “Hukukun üstünlüğünü ihlal eden AB ülkeleri, AB fonlarını kullanmamalıdır. Bunun için belirli kurallarımız var fakat AB Komisyonu bu kuralları uygulamıyor. Kuralların uygulanmasını sağlamak amacıyla servislerimiz, AB Komisyonu’na dava açmaya hazırlanıyor. Avrupa Birliği, hukukun üstünlüğü ve demokrasi ilkeleri üzerine inşa edilen bir topluluktur. Bu ilkeler, AB üyesi herhangi bir ülkede tehdit altındaysa ilkelerin korunması açısından harekete geçilmelidir.” 

Hukukun üstünlüğünün uygulanmadığı ülkelere ödeme yapılmayacak 

Sassoli: “Davanın açılması için ilgili birimler çalışmalarına başladı. Bu kapsamda AB Komisyonu’nun gerekli tedbirleri alması gerekiyor.” 

Aralık 2020’de AP’de kabul edilen yasal düzenlemeye göre hukukun üstünlüğünün tehdit altında olduğu üye ülkelerin, AB bütçesinden alacağı ödemelerinin, AB tarafından durdurulmasına izin veriyor. AP Yasal İşler Komitesi, AB üyesi ülkelerin belirlenen fonları kullanmaması yönündeki kararı geçen hafta almıştı. 



Kuralları ihlal eden ülkeler belirtilmedi 

Sassoli, yaptığı açıklamada, hukukun üstünlüğü ilkesini tehdit eden ülkelerin hangileri olduğunu belirtmedi. Ancak AP’nin gönderdiği mektupta Macaristan ve Polonya’nın yer aldığı ifade edildi. Bu iki ülke hali hazırda AB tarafından “ilkelerde gerilemeye vesile olduğu” gerekçesiyle eleştiriliyordu. AB Komisyonu, bu iki ülkede özellikle yargı bağımsızlığının aşındığını belirtiyor ve durumun düzeltilmemesi halinde “Yetkilerin kullanılmasından çekinilmeyecektir.” açıklamasında bulunuyordu. 

AB Komisyonu, Polonya için yasal süreci başlattı 

Temmuz 2021’de açıklanan “Hukukun Üstünlüğü 2021” raporunda Polonya’da son 6 senedeki yargı sistemi değişimleri ve bunun üzerindeki hükümet etkisi gösterilmiş ve yaşanan artış hakkında AB Komisyonu tarafından sert eleştiriler yapılmıştı. Polonya Anayasa Mahkemesi, “Ulusal yasalar bazı konularda Ab hukukundan üstündür.” diyerek kendisini savunmuş ve bu durum da yine AB tarafından eleştirilmişti. 

AB yönetimi ise hem rapor hem de Polonya tarafından yapılan açıklamalar neticesinde yasal süreci başlatmış ve şunu eklemişti: “AB Adalet Divanı’nın kararları, üye ülkeler için bağlayıcıdır.” 



Macaristan, yolsuzlukla mücadele konusunda sınıfta kaldı 

Polonya’nın yanı sıra Macaristan da yolsuzlukla mücadele konusunda yetersiz kalan tedbirlerden vazgeçmiş değil. Hukukun Üstünlüğü raporunda hakkında eleştiriler yayınlanan ülkenin medya mensuplarına göre pek çok vatandaş tehlikede. Tüm bunların yanı sıra AB Komisyonu, Macaristan ve Polonya’da eşcinsellerin haklarına saygı gösterilmediğini ifade ederek ayrıca bir yasal süreci başlattı. Haziran 2021 sonunda gerçekleştirilen AB Liderler Zirvesi’nde konuşan Macaristan Başbakanı Viktor Orban, eşcinselliğe teşvik eden içeriklerin ülkesinde yasaklandığını belirtmiş ve diğer ülkeler tarafından şiddetli şekilde eleştirilmişti. 

Yorumlar (0)