"AB, Libya ateşkesini desteklemenin yollarını bulmak zorunda"

AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Borrell, Birliğin Libya'da ateşkesi sürdürmenin yollarını tartışacağını ve sürdürülebilmesi için "gerçek desteğe" ihtiyaç duyduğunu açıkladı.

DÜNYA 20.01.2020, 13:01 20.01.2020, 15:15
"AB, Libya ateşkesini desteklemenin yollarını bulmak zorunda"

Avrupa Birliği (AB) Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Libya'daki ateşkes hakkında konuştu.

AB'nin bölgeye askeri bir barış gücü yollama ihtimali hakkında soru sorulan Borrell, "Bir ateşkesin birileri tarafından gözlemlenmeye ihtiyacı vardır. 'Bu bir ateşkestir' diyip de ateşkesi unutamazsınız. Birilerinin ateşkesi gözlemlemesi ve idare etmesi gerekir" diye konuştu.

"AB daha fazla görev üstlenmeli"

Birlik, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından tanınan meşru Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin (UMH) başkenti olan Trablus'ta bulunan bilirkişi ekibini güvenlik endişelerinden dolayı bölgede tutmakta zorlanıyor. Ancak Borrell, AB'nin bölgedeki çıkarlarının korunması için daha fazla görev üstlenmesinde kararlı.

"Sophia Operasyonu" yeniden başlatılabilir

AB'nin Libya kıyısındaki deniz devriye görevlerinin devam ettirilip ettirilmeyeceği hakkında sorulan soruya ise Yüksek Temsilci "Sanıyorum ki bu görevleri de yeniden başlatmamız lazım" diye cevap verdi.

Avrupa Birliği, geçtiğimiz Mart ayının sonundan beri bölgede "Sophia Operasyonu" adı verilen devriye görevlerini sonlandırmıştı. Devriyelerin sonlandırılmasında İtalya'nın "Kurtarılan göçmenleri artık kabul etmeyeceğiz" açıklamasında da büyük payı var.

Üye ülkeler "Sophia"yı destekliyor

AB üye ülkeleri hükümetlerinin büyük bir kısmı, Sophia'nın devam ettirilmesinden yana. Ülkeler, devriye operasyonunun ülkeye uygulanan silah ambargosu ve bölgedeki yoğun insan kaçakçılığına engel olduğu kanaatinde.

Yorumlar (0)