AB'den Rusya'ya tuvalet kâğıdı yaptırımı!

AB yetkilileri, çarşamba günü Belçika'nın başkenti Brüksel'de yaptıkları açıklamada Rusya'ya karşı uygulanacak 8'inci yaptırım paketi hakkında bilgi verdi. Yeni yaptırımlara göre Rusya'dan tuvalet kâğıdı, sabun ve deodorant gibi ürünlerin ithal edilmesi yasaklanacak. İşte Rusya'ya uygulanacak yeni yaptırım dalgası hakkında detaylar...

DÜNYA 29.09.2022, 10:45 30.09.2022, 09:11 Hakan Öksüz
AB'den Rusya'ya tuvalet kâğıdı yaptırımı!

Ukrayna'da devam eden savaş nedeniyle Rusya'ya yönelik yaptırım uygulayan Avrupa Birliği (AB), çarşamba günü yeni kararlarını duyurdu. AB'nin Rusya'ya uygulanacak ticaret yasaklarını da içeren sekizinci yaptırım paketi, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen tarafından açıklandı. Ukrayna'da yapılan tek taraflı referandumların sonuçlarını tanımayacaklarına değinen Leyen, "Rusya lideri Putin'in seferberlik çağrısı, gerilimi artırdı." dedi.

8'inci yaptırım paketi yolda!

Rusya'nın ilhak girişiminin sonuçsuz kalmaması gerektiğini aktaran Ursula von der Leyen, hazırlanan 8'inci yaptırım paketi sayesinde Rusya'nın ekonomisine darbe indireceklerini kaydetti. Leyen'in bahsettiği yaptırım paketinin yürürlüğe girmesi için 27 AB üyesi ülke tarafından onaylanması gerekiyor. Yeni yaptırım paketine göre Rusya'ya uygulanan ticari yaptırımların kapsamı genişleyecek. Çeşitli kuruluşlar ve kişilerin de yaptırım listesine ekleneceği kaydedildi. Rusya'dan petrol ithalatına yönelik uygulanan kısıtlamaların kapsamının da genişletileceği belirtildi.

"Rusya, 7 milyar euro zarar edecek"

Yeni yaptırım paketi, Rusya'dan ithal edilen bazı temizlik ürünlerini de kapsayacak. Rusya'dan tuvalet kâğıdı, sabun ve deodorant gibi ürünlerin ithal edilmesinin yasaklanacağı belirtildi. Belçika'nın başkenti Brüksel'de alınan kararlar, Rus ekonomisini zayıflatması amaçlanan yeni yaptırım dalgasıyla ilgili tartışmalar başlattı. Leyen, söz konusu yaptırımlar sayesinde Rusya'nın yaklaşık 7 milyar euroluk zarara uğrayacağını ileri sürdü.  İthalatı yasaklanacak ürünlerden bazılarının kimyasal ürünler ve havacılıkta kullanılan malzemeler olacağı kaydedildi. 

"Ucuz Rus petrolüne ihtiyaç duyan ülkeleri anlıyoruz"

Rusya'dan Avrupa'ya deniz üzerinden ham petrol taşınmasını 5 Aralık'ta yasakladıklarını belirten Leyen, "Bazı gelişmekte olan ülkeler, Rusya'dan aldıkları ucuz petrole ihtiyaç duyuyor, bunu anlıyoruz. Bu nedenle Rus petrolüne tavan fiyat uygulamasını prensipte onayladık. Böylece küresel ölçekte petrol fiyatı sabit kalacak. Bunun yasal altyapısını kurguluyoruz. Öte yandan AB'den aldıkları ürünleri başka ülkelerden üzerinden Rusya'ya sokmak da yaptırımları delmektir. Bunu yaptığını tespit ettiğimiz kişileri de yaptırım listesine alacağız." değerlendirmesinde bulundu. 

Yorumlar (0)