12 AB ülkesinden mektup: Göçe karşı sınırlar güçlendirilmeli

AB komisyonuna bir mektup yazan 12 AB ülkesi, mülteci akınına karşı ülke sınırlarının güçlendirilmesini talep etti. İnternet sitesi üzerinden yayınlanan mektup İspanya, Almanya ve Fransa tarafından imzalanmadı. 

DÜNYA 08.10.2021, 17:40
12 AB ülkesinden mektup: Göçe karşı sınırlar güçlendirilmeli

Dünya genelinde göç hareketleri her geçen gün artarken, bazı Avrupa ülkeleri sorumluluk alma konusunda oldukça çekingen görünüyor. Özellikle Yunanistan, mültecilere yönelik kötü muamele ile anılıyor.

12 AB ülkesinden mektup

Artan göç hareketlerine karşı 12 AB ülkesi, harekete geçti ve AB komisyonuna bir mektup yazdı.

Bu ülkeler arasında Polonya, Slovakya, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Letonya, Litvanya, Estonya, Danimarka, Çekya, Bulgaristan, Macaristan, Avusturya ve Yunanistan yer alırken, söz konusu mektup, AB Komisyonu Başkan Yardımcısı M. Schinas ve AB Komisyonunun içişlerinden sorumlu üyesi Ylva Johansson'a gönderildi. 12 AB ülkesinin yolladığı mektup, bir internet sitesi üzerinden yayınlandı.

Mektupta, Avrupa'nın "Yasal çerçeveyi yeni gerçekliklere karşı uyumlandırması" gerektiği aktarılırken, bazı Avrupalı medya organlarının haberleriyle yeniden gündeme gelen geri itmelerden ise mektupta söz edilmedi.

Konuya ilişkin haberde bazı diplomatların, "yasal çerçeveyi uyumlandırma" yönündeki öneriyi "geri itmeleri meşrulaştırma" çağrısı olarak değerlendirdikleri aktarıldı.

“Göç tehdidine karşı harekete geçilmeli”

AB üyesi olan 12 ülkenin bakanları, AB ve üye ülkelerin ulusal güvenliklerini sağlanmak adına "Tehdide karşı orantılı ve hızlı şekilde harekete geçmesine" AB yasaları tarafından izin verilmesi gerektiğini dile getirdi.

Mektupta, sınırda bulunan gözetimlerin, yasa dışı göçleri engelleyemediği, bu sebeple sınır denetim ve gözetimlerin "Daha ileri önleyici tedbirlerle" güçlendirilmesi gerektiği belirtildi.

“Değişen göç rotaları görüşülecek”

Fiziksel engellerin etkili bir sınır koruma önlemi olduğu ifade edilen mektupta, "Bu meşru önlem için AB bütçesinden fon sağlanmalı; bir öncelik olmalıdır." sözlerine yer verildi. 

Öte yandan bugün, AB ülkelerinin içişleri bakanları, Lüksemburg'da bir araya geliyor. Bakanların görüşme başlıklarında, AB sınırlarının güçlendirilmesi, sınırdaki göçmenlerin nasıl taramadan geçirileceği, değişen göç rotaları gibi başlıklar yer alıyor.

Yorumlar (0)