Kocaeli’de içme suyundaki kokunun sebebi belli oldu

Kocaeli’ye bağlı Kartepe ilçesinde Çepni ve Suadiye mahallelerinden suda koku şikayetleri gelmesi üzerine yetkililer harekete geçti. Yapılan incelemeler sonucunda gölete kimyasal madde döküldüğü ve buradan yeraltına sızan suların kokuya neden olduğu tespit edildi

GÜNDEM 08.10.2021, 17:57
Kocaeli’de içme suyundaki kokunun sebebi belli oldu

Büyükşehir Belediyesi İSU Genel Müdürlüğü’nün yaptığı açıklamada, Kocaeli’nin Kartepe ilçesine bağlı Suadiye ve Çepni mahallelerinden gelen ‘suda koku’ ihbarı üzerine yetkililer hemen konuyla ilgili inceleme başlattı.

Su kalite kontrol ekiplerinin araştırmalarının sonucunda bölgeye su taşıyan Gücük hattında koku olduğu tespit edildi. Bunun ardından, iki mahalleye su taşıyan Barbarostepe, Toraman 1, 2 ve 3, Otoşe ve Kestanelik borularının giriş ve çıkışları kapatıldı. Ardından tüm şebeke suyu tahliye edildi. Ve temizlik işlemleri yapıldı.

Ekiplerin bölge çevresinde yaptığı incelemelerin sonucunda Gücük kaynağına 1 kilometre uzaklıkta atıl halde olan bir taş ocağının içindeki gölete kaçak şekilde döküm işlemi yapıldığı anlaşıldı. Bu gölete sızan yeraltı sularının suyun kaynağına ulaşarak kokuya neden olduğu belirlendi.  

Sorun kısa zamanda çözüldü

Yetkililerin MOBESE kameraları ile yaptıkları incelemelerde kaçak döküm işlemini gerçekleştiren 2 aracın belirlendiği anlaşıldı.  Hem araçlardan hem de göletin suyundan alınan numuneler TÜBİTAK’ta incelendi. Döküldüğü belirlenen kimyasal madde vidanjörlerle çekilerek bulunduğu yerden temizlendi.  

İlçe Jandarma Komutanlığı’nın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile yürüttüğü çalışmaların ardından adli ve idari süreç başlatıldı.

Numuneler üzerinde yapılan analizlerde, kimyasal parametreler baştan sona incelendi. Kimyasal bir kirliliğe rastlanmadı. Sudaki koku nedeniyle sorun yaşanan hattın tahliyesi sağlandı. Bölgeye, Yuvacık Barajı’ndan su verildiği bildirildi.

Yorumlar (0)