Zırhlı araçtaki askerin gözü: ARIKUŞU!

Türk Savunma Sanayi’nin geliştirdiği mini insansız hava aracı Arıkuşu, Türk askerinin gözü kulağı olmak için gün sayıyor. Araçtan çıkmadan gözetleme, takip ve tanıma işlemlerini yapabilecek olan Arıkuşu, kolay kullanımıyla askeri personelimize stratejik operasyonlarda büyük rahatlık sağlayacak.

BİLİM-TEKNOLOJİ 04.10.2021, 17:59
Zırhlı araçtaki askerin gözü: ARIKUŞU!

Türk Savunma Sanayisi’nin geliştirdiği en yeni ürünlerden biri olan Arıkuşu özellikleri ile askeri birliklerimizin gücüne güç katacak. Hareketli deniz ve kara araçlarına iniş ve kalkış gerçekleştirebilen, bataryası kolay değiştirilen mini insansız hava aracı Arıkuşu özellikleriyle düşmana korku salacak.

Gözetleme ve keşif için tasarlanmış olan bu yeni araç daha çok özel görevleri yerine getirmek için geliştirildi. Sahip olduğu yapay zeka, görüntü işleme ve sensör füzyonu gibi kabiliyetleriyle kritik görevleri yerine getirebiliyor.

Çok kullanışlı bir hava aracı

 DASAL Satış, Pazarlama ve İş Geliştirme Direktörü Onur Güzelmeriç, yakın zamanda sona eren TEKNOFEST 2021'de de sergilenen Arıkuşu’nun en büyük görevinin personelin görevlerini çok daha kolay yerine getirerek, askerimizin hayati tehlikesini minimuma indirmek olduğunu söyledi.

Tehlikeli bir bölgede operasyona giderken askeri personelin istihbarat ve gözetleme görevlerini yapabilecek otomatik bir sisteme ihtiyaç duyulmasıyla hayata geçirilen projenin çalışmalarına geçen sene başlandı ve ilk uçuş tam 2 ay önce gerçekleştirildi.

Arıkuşu ile ilgili tüm bilgileri paylaşan Güzelmeriç, kara aracına monte edildikten sonra 30-40 km. hızda gidilse dahi askeri personelin dışarıya çıkmasına gerek kalmadan, otomatik olarak bir pistin açılmasıyla Arıkuşu göreve başlayabiliyor. Daha sonraki dönemlerde sistemin deniz araçlarına da entegrasyonunun yapılması planlanıyor. 

“Yol almaya devam edeceğiz”

Arıkuşu’nun dışarıdaki hava koşullarıyla doğru orantılı olarak yarım saate kadar görevlerini yerine getirip ortasınjda kare kod olan pistine iniş yaparak görevi bitirdiği bilgisi verildi.

Güzelmeriç ayrıca verdiği bilgilerde; Arıkuşu’nun özel bir sistem içinde biten pilinin 1 dakikalık maksimum bir süre içinde değiştirilebildiğini belirti. İlk test çalışmalarından olumlu sonuçlar aldıklarını belirten yetkililer bundan sonra 2022 yılı içinde kabul test uçuşlarını gerçekleştireceklerini söyleyerek yol almaya devam edeceklerini ifade etti.

Yorumlar (0)