WhatsApp, Telegram’dan özellik çalıyor

WhatsApp, Telegram’ın en önemli özelliklerinden biri olan “büyük boyutlu dosya gönderme” hizmetini kendi bünyesine eklemeye hazırlanıyor. En büyük rakibinin en değerli özelliğini çalan WhatsApp, bu sayede kullanılırlığını artırmayı ve Telegram’a kaptırdığı kullanıcılarını geri döndürmeyi amaçlıyor

BİLİM-TEKNOLOJİ 28.03.2022, 15:03 28.03.2022, 17:50
WhatsApp, Telegram’dan özellik çalıyor

Dünyanın en çok kullanılan mesajlaşma ve görüşme uygulamalarından olan WhatsApp, en büyük rakibinde olan ancak bir türlü kendi bünyesine entegre edemediği “yüksek boyutlu dosya gönderme” özelliğini sonunda getiriyor. Yalnız bu sebeple Telegram uygulamasını kullanmaya geçen yüz binlerce kişi olduğunu bilen WhatsApp, kullanıcılarının bir süredir talep ettiği özellik için kollarını sıvadığını duyurdu. Şirketten yapılan açıklamaya göre 100 mb’lik dosya gönderim limiti artırılıyor.

2 GB’lık paylaşım limiti geliyor

Küreselde 2 milyardan fazla insanın kullandığı uygulama, kullanıcılarının taleplerini en çok dikkate alan uygulamalardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Uzun zamandır 100 mb’yi yetersiz bulan kullanıcılara karşı açıklama yapan yönetim, teknolojinin ilerlemesiyle birlikte dosyaların boyutlarında da artış yaşandığını ve artık sınırların genişletilmesi gerektiğini dile getiriyor. Bu kapsamda Arjantin’deki kullanıcılar, şu anda uygulamanın yeni özelliğini test ediyor. Kullanıcıların 2 GB’ye kadar dosya gönderebildiği ülkeden elde edilen verilere göre yeni özellik oldukça beğenildi. Test aşamasındaki bu özellik için “şirket kullanım yoğunluğu ve sistemde yaratılan yüke” göre yeni düzenlemelerin yapılabileceği de bildirildi.

Dil ayarlama özelliği geliyor

WhatsApp, kişinin kullanacağı dil formatını, kayıt oluştururken bulunulan ülke ve/veya telefon numarasının kayıtlı olduğu ülkeye göre uygulama dilini otomatik olarak oluşturuyordu. Facebook üst kurumu Meta da uzun zamandır “manuel dil ayarlama” seçeneğini görmezden geliyordu. Öte yandan Hindistan gibi çok uluslu ülkelerde manuel olarak dil ayarlama özelliği vardı ancak şirket politikaları gereğince bu özellik, tek/az uluslu ülkelerde kullanıma açılmıyordu. Gelen bir bilgiye göre bundan sonra kullanıcılar, manuel olarak dil ayarlama yapabilecek.



WhatsApp’ın son güncellemeleri

Tüm bu güncellemelere ek olarak halihazırda pek çok kullanıcının kullanabildiği ancak bazı kesimlerin henüz erişemediği bazı güncellemeler de bulunuyor. Şirket tarafından geçtiğimiz günlerde yayınlanan son güncellemeler, WhatsApp’ın Telegram ve Signal gibi uygulamalardan daha fazla kullanıcı çalabileceğine işaret ediyor. Elde edilen bilgilere göre en önemli son güncellemeler şu şekilde:

  • Video ve fotoğraflar daha öncesinde ön izleme seçeneği ile görülebiliyordu fakat bu özellik, belgeler için geçerli değildi. Şu anda deneme aşamasında olan belgelerde ön izleme özelliği, başarı elde edilmesi durumunda kullanıcıların büyük çoğunluğuna açılacak.
  • WhatsApp, dünyada kullanıcıların artık daha fazla önemsediği kişiselleştirme ayarlarında değişikliğe gidiyor. Bugüne kadar hikaye, son görülme ve profil fotoğrafı gibi verilerin kimler tarafından görüntülenebileceği ayarlanabiliyordu. Bundan sonraki süreçte bu verilerin görüntülenme seçenekleri daha fazla olacak ve kullanıcılar yalnızca istedikleri kişilere verilerini gösterebilecek.
  • Sesli mesajlar, telefon ve tablet üzerinden uygulamayı kullananlar için vazgeçilmez unsurlardan. Öte yandan masaüstü sürümünü kullananlar sesli mesajları oynatamıyordu. Bunun önüne geçmek isteyen uygulama, v2.2204.5 sürümüne sahip olan masaüstü uygulama kullanıcılarının sesli mesaj gönderebilme ve oynatabilmesine olanak sağlıyor. Ancak bu özellik henüz Android tarafına gelmedi. Öte yandan WhatsApp, 2021 senesinin son çeyreğinde, sesli mesajların hızını ayarlamak konusunda herkesi memnun eden bir düzenleme getirmişti.
  • Elde edilen bir bilgiye göre WhatsApp’a “harici kişilerim” özelliği ekleniyor. Herkes, kişilerim ve hiç kimse özelliklerinin ardından gelen bu yeni özellik ise Instagram’dan kopya edilmiş bir güncelleme. Instagram’daki yakın arkadaşlar benzeri olarak kullanılacak bu özellik, şu anda küreselde bazı ülkeler tarafından deneme aşamasında.

  • Meta, WhatsApp’ın masaüstü (web) sürümünün geliştirilmesi için çabalarken yeni özelliklerini art arda duyuruyor. Kullanıcıların son dönemlerde masaüstü sürümüne yönelmesi üzerine harekete geçen yetkililer, uygulamanın masaüstünde açıldığında yollanacak fotoğrafların üzerine yazı yazma ya da yapıştırma özelliği getiriyor. Bu özellik şimdiye kadar telefon ve tablet üzerinden uygulamayı kullanan kişiler tarafından sorunsuz olarak kullanılıyordu. 
  • Uygulamaya gelecek bir diğer özellik ise kullanıcıların mesajlaşma süreçlerini daha kısa, kolay ve eğlenceli hale getirmeye yönelik. Kişilerin mesaj atma sırasında bahsettikleri ruh hali veya nesneye göre çıkartma önerisi getiriliyor. Kullanıcılar artık çıkartma göndererek daha hızlı yazışabilecek. 
  • Mobil uygulamalarda bir süredir kullanılan ve gizliliğe önem verenler tarafından oldukça sevilen uçtan uca şifreleme yöntemi artık masaüstü versiyona da geliyor. Bu yeni özellik şu anda deneme aşamasında. Öte yandan uçtan uca şifreleme özelliğiyle birlikte gönderilen/alınan linklerin ön izlemesi de yapılabilecek. İnsanlar artık linke tıklamak zorunda kalmadan gönderilen öge hakkında bilgi sahibi olacak. 
  • Kullanıcıların en çok talep ettiği özellik olan çevrimdışı mesajlaşma özelliği artık toplumlara sunulmaya başlandı. Kullanıcılar artık telefonları çevrimdışıyken de mesaj gönderip alabilecek. İnternet paketinin bulunmadığı ya da çekmediği bölgeler için bu özellik oldukça kullanışlı olacak. 
  • Bir süredir küreselde herkes tarafından kullanılan mesajları, belgeleri, fotoğrafları, videoları ve sesleri herkes için silme özelliği süreyle sınırlandırılmıştı. Gönderilenlerin üzerinden belirli bir saat geçtikten sonra artık bu veriler karşı taraftan silinemiyordu. WhatsApp, bu özelliği sınırsız yapmak için kolları sıvadı. Herkes için sil özelliğinin süresi bundan sonra sınırsız olacak. Kullanıcılar, aylar önceki verilerini bile karşı taraftan silebilecek.

Yorumlar (0)