WhatsApp göçünün Hun'u Selçuk Bayraktar oldu!

Yasaları sebebiyle AB ülkelerine "sözleşme" dayatmasında bulunamayan WhatsApp, Türkiye kullanıcılarına tarih vererek sözleşmenin imzalanmaması durumunda hizmet alamayacakları tehdidinde bulundu. Bilgi güvenliğinin üçüncü taraflara iletilmesi de dâhil birçok kritik maddeye imza atmak istemeyen Baykar Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar'ın #WhatsAppSiliyoruz kampanyasına destek vermesi, kullanıcılar için tetikleyici oldu. WhatsApp'tan kaçan kitlenin yöneldiği uygulama ise Telegram oldu.

BİLİM-TEKNOLOJİ 10.01.2021, 16:35 11.01.2021, 15:36
WhatsApp göçünün Hun'u Selçuk Bayraktar oldu!

Türkiye'nin millî İHA (insansız hava aracı) ve SİHA'larına (silahlı insansız hava aracı) attığı imza sebebiyle teknik bilgisine itimat edilen Baykar Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar'ın uygulamaya koyduğu yeni veri politikası sebebiyle WhatsApp'tan ayrıldığını duyurması, yüz binden fazla paylaşım arasında hem öne çıkan oldu hem de kullanıcılarda tetikleyici etki yarattı.

Twitter hesabından paylaşımda bulunan Selçuk Bayraktar, uygulamasına koyduğu ve imzalanmazsa hizmet vermeyeceği dayatmasında bulunduğu yeni veri politikası sebebiyle WhatsApp'tan ayrıldığını belirterek, kullandığım mesajlaşma programlarının #BiP, açık kaynak kodlu olduğu için de #Telegram ve #Signal olduğunu açıkladı.

Selçuk Bayraktar, rehberinde bulunan insanların da kendisiyle yazışma yoluyla irtibata geçmek isteyenleri bir anlamda BİP, Telegram ve Signal'e davet etmiş oldu.

WhatsApp sözleşmesi nasıl iptal edilir?

WhatsApp, 4 Ocak 2021 tarihinde şirketin "Gizlilik İlkesi"nde güncellemeye gitmiş ve onay için uygulamayı kullananlara 8 Şubat 2021 tarihine kadar zaman tanımıştı. WhatsApp, kullanıcıları, yeni koşulları kabul etmemeleri durumunda uygulamayı kullanamayacakları tehdidinde bulunmuştu.

El alışkanlığı gereği, gelen tüm güncellemeleri kabul eden kullanıcılar ise, veri politikasına gelen tepkiler ve konunun teferruatlı bir biçimde izah edilmesiyle birlikte "WHatsApp sözleşmesinin nasıl iptal edileceği" sorusunun cevabını aramaya koyuldu.

Sözleşme ortamı tamamen WhatsApp uygulaması bünyesinde yapıldığı için iptal etme yolu bulunmuyor. Kullanıcı, aklına gelmeyen tüm bilgilerin, şirketin gerek gördüğü 3. kişi ve kurumlarla paylaşabilecek olmasını ya kabullenmesi ya da uygulamayı telefonundan kaldırması gerekiyor.

WhatsApp'a en iyi alternatif Telegram

WhatsApp'ın veri politikası güncellemesi ya da bir diğer ifiadeyle sözleşme dayatması ve tehdidi, dün sosyal medyada gündemin birinci sırasına yerleşmiş ve 100 binin üzerinde sosyal medya kullanıcısı, WhatsApp'tan ayrılacağına dair paylaşımlarda bulunmuş ve mesajlarında ağırlıklı olarak Telegram'a geçeceklerini belirtmişlerdi.

Onay dayatmasına #WhatsAppSiliyoruz etiketiyle karşılık veren kullanıcılar, paylaşımlarında en çok Telegram'ı öne çıkarınca, "Telegram" etiketi de en çok konuşulanlar listesinin ikinci sırasına yükselmişti.

Listenin üç ve dördüncü sıralarına ise yerli uygulama olan BİP ile bir başka yabancı uygulama olan Signal yerleşmişti.

BİP'i indirmek için telefonlarına sarılanlar ise karşılaştıkları devasa sözleşme metni sebebiyle, telefon numaralarına tanımlamaktan vazgeçmeye başladı.

WhatsApp'a tepki gösteren kitlelerin, hem kullanım bakımından WhatsApp'ı aratmaması bilakis farklı bir çok özelliğinin olması hem de uzun sözleşme metinleri dayatmaması sebebiyle Telegram'a geçiş yapmaya başladılar.

WhatsApp'ın Türkiye'ye resti, en çok da Telegram'ın işine yaramış oldu.

Yorumlar (1)
Musaf 3 yıl önce
ben geçtim. telegramda çok iyi beğendim. kimse gelip bize sözleşme dayatamaz.