Van kedileri sağır mı?

Van kedileri sağır mı? Van kedilerinin kulakları duyuyor mu? Sağır olarak bilinen Van kedilerinin yüzde 86 oranında işittiği tespit edildi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 04.07.2019, 14:54
Van kedileri sağır mı?

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Van Kedisi Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından yürütülen araştırmada Van kedilerinin yüzde 86 oranında işittiği ortaya çıktı.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Van Kedisi Araştırma ve Uygulama Merkezi, çoğu sarı ve mavi olmak üzere farklı renkteki gözleri, hisli oluşları, dostluğu, cana yakınlığı, beyaz ipeksi kürkü, aslan tarzı yürüyüşü ve diğer kedilerin aksine suya düşkünlüğüyle bilinen Van kedisinin işitme özelliği üzerine sürdürdüğü araştırma ve çalışmalarını tamamladı. Araştırmalar 6 yıl boyunca 300 kedi üzerinde yapıldı. Yapılan araştırma sonuçları, Van kedilerinin en düşük sesleri bile işittiğini ortaya koydu.

"Bilindiğinin aksine Van kedileri sağır değil"

Araştırmanın sonucuyla ilgili Kedi Villası’nda gazetecilerle araştırma sonuçlarını paylaşan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, tıp fakültesinin de desteğiyle yapılan çalışmanın sonucunun heyecan verici olduğunu kaydetti.

Van kedilerinin ismini aldığı Van'ın önemli simgelerinden biri olduğunu hatırlatan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli şunları söyledi:
"Bugüne kadar Van kedilerinin sağırlığıyla ilgili bilinenlerin doğru olmadığı, bilakis başında benek bulunan Van kedilerinin çok iyi işittiği belirlendi. Çalışma sonucunda Van kedilerinin sağır olmadığı tespit edildi. Van kedilerinin işitme ile ilgili bu özelliği, 2004 senesinde Van kedilerinin tesciliyle ilgili yapılan özelliklere ek olarak işlenecek."

6 yıl boyunca 300 kedi üzerinde araştırma yapıldı

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Van Kedisi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Abdullah Kaya ise çok uğraştırıcı bir sürecin sonunda araştırmayı olumlu olarak sonlandırdıklarını belirtti.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Van Kedisi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Abdullah Kaya, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da kedilerin sağırlığı üzerine araştırma yapan tek merkez olduklarını hatırlatarak, "En son teknolojiyle araştırma yapıyoruz. Bu araştırmamız tam 6 sene sürdü. 300 Van kedisi üzerinde araştırma yaptık. Özellikle anne ve babası sağır olmayan hayvanlar üzerinde çalıştık ki genetik anlamda yanıltıcı sonuç ile karşılaşmayalımm ve net sonuçlara ulaşabilelim. Her sene bu araştırmaya yeni veriler eklemeyi sürdüreceğiz." şeklinde konuştu.

Van kedisinin kulaklarının işitmediğine dair bilginin doğru olmadığı düşünülerek başlanılan çalışma ile ilgili olarak Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Van Kedisi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Abdullah Kaya şu bilgileri paylaştı:

"Van kedilerinin işitme kabiliyetlerine ilişkin bugüne kadar elimizde bilimsel bir veri bulunmuyordu. Bu yüzden yürüttüğümüz araştırmada, en son teknolojik cihazları kullanarak yaptığımız testlerde Van kedilerinde sağırlık oranının totalde yüzde 14,33 olduğunu tespit ettik. Araştırmada mavi gözlü kedilerin bu sağırlığa meylinin daha yüksek olduğu, kafasında siyah benek olan kedilerde de hiçbir şekilde sağırlığın bulunmadığı anlaşıldı. Van kedilerinin yüzde 86 oranında çok iyi derecede işittiğini ortaya koyduk. Çalışma sonucunda dünyada 20'ye yakın beyaz kedi ırkı içinde en düşük işitme problemi oranının, bilinenin aksine Van kedilerinde olduğu ortaya çıktı. Bu yüzden yanlış algının bundan sonra düzeleceğini düşünüyoruz. Van kedilerinin sıfır desibelde dahi yüzde 63 oranında işittiği ortaya çıktı. Yani en düşük bir sesi bile duyabilen bir kedinin sağır olarak adlandırılması bizim için talihsizlikti. Yaygın bilgi olan 'Van kedileri sağırdır' anlayışının doğru olmadığını tespit ettik."

Yorumlar (0)