Türkiye'den BM'ye protesto notası

Türkiye, PKK'lı teröristle sözde 'eylem planı'nın imzalandığı BM Cenevre Ofisine ve ülkeye giriş izni veren İsviçre makamlarına protesto notası verdi.

GÜNDEM 04.07.2019, 15:04 04.07.2019, 15:35
Türkiye'den BM'ye protesto notası

Türkiye, Birleşmiş Milletlerin (BM), terör örgütü PKK/PYD/YPG güdümündeki sözde SDG'ye komutanlık eden PKK teröristi 'Ferhat Abdi Şahin' ile üyelerin bilgisi dışında görüşerek sözde 'eylem planı' na imza atmasını, BM Cenevre Ofisi ve İsviçre makamları nezdinde protesto etti.

Türkiye'nin BM Cenevre Ofisi Nezdindeki Daimi Temsilciliğinden alınan bilgiye göre Temsilcilik, BM Cenevre Ofisi Genel Direktör Vekili nezdinde girişimde bulunarak 'eylem planı'nın imzalanmasından duyduğu rahatsızlığı bildirdi.

Sözlü protestonun hemen ardından gerek BM Cenevre Ofisine gerekse de İsviçre makamlarına Daimi Temsilcilik tarafından resmi protesto notası verildi. 

Temsilcilik, her iki makama da yolladığı protesto notasına, PKK teröristi Ferhat Abdi Şahin'in Interpol tarafından kırmızı bültenle arandığına yönelik belgeyi de ekledi.

Daimi Temsilcilik, BM Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen'in ofisiyle iletişime geçerek 'eylem planı'nın imzalandığını bilip bilmediklerini de sordu.

Pedersen'in ofisinde çalışan yetkililer, cumartesi günü düzenlenen imza töreninden bilgileri olmadığını Türk diplomatlara bildirdi. 

Ne olmuştu?

BM, 'SDG' ismini kullanan terör örgütü YPG/PKK ile 'bünyesindeki çocuk savaşçıları bırakması' amacıyla resmi törenle anlaşma imzalamıştı.

BM'den yapılan açıklamada, "SDG'nin, bu anlaşmayla çocukları savaşçı olarak kullanmamayı, bünyesindeki kız ve erkek çocuklarını tespit ederek ayırmayı ve bu konuda önlemler almayı üstlendiği" kaydedilmişti. 

BM raporuna göre, 2016 yılında YPG/PKK'nın bünyesinde 46 çocuk savaşçı bulunurken, bu sayı 2017'de yaklaşık 5 kat artış göstererek 224'e çıkmıştı.

Yorumlar (0)