Uzayda gizemli ve devasa bir “boşluk” bulundu

Bilim insanları Taurus ve Perseus takım yıldızlarının arasında devasa bir boşluk keşfettiklerini açıkladı. Küre biçimindeki boşluğun yaklaşık olarak 500 ışık yılı boyunca uzandığı aktarılırken, boşluğun nasıl oluştuğu ise gizemini koruyor.

BİLİM-TEKNOLOJİ 24.09.2021, 11:24 25.09.2021, 11:06
Uzayda gizemli ve devasa bir “boşluk” bulundu

Bilim insanları, uzayda gizemli dev bir boşluk tespit ettiklerini açıkladı.

2 teori var

The Astrophysical Journal Letters dergisinde yayımlanan çalışmanın yönetici pozisyonunda bulunan Harvard üniversitesi Astrofizik Merkezi'nde (CfA) Teori ve Hesaplama Enstitüsü'nden (ITC) araştırmacı Shmuel Bialy, “Dev balonun yüzeyinde yüzlerce yıldız yer alıyor. Oluşumuyla ilgili 2 teorimiz var. Boşluğun merkezinde bulunan bir süpernova patlamış ve gazları dışarı iterek 'Perseus-Taurus Süper Kabuğu' denilen yapıyı oluşturmuş olabilir. İkinci teori ise; milyonlarca yıl boyunca oluşan onlarca süpernova, zaman içinde onu oluşturmuş olabilir” sözlerini kullandı.

Bununla beraber bilim insanları, aslında Taurus ve Perseus moleküler bulutlarının uzayda farklı yapılar olmadığını düşünüyor. İki yıldız takımının, bir süpernova patlamasının ardından aynı şok dalgasından oluşmuş olabileceğini düşünüyorlar.

Bilim insanları, söz konusu dev boşluğu, takım yıldızlarının moleküler bulutların boyut ve şekillerinin 3 boyutlu haritalarını analiz ettiği sırada buldu. Araştırma kapsamında Avrupa Uzay Ajansı’na bağlı Gaia gözlemevinden toplanan veriler kullanıldı.

İlk defa 3 boyutlu olarak haritalandırıldı

Dr. Bialy, hazırlanan haritanın bilim dünyası için çok önemli bir gelişme olduğunu ifade ederek, “Moleküler bulutlar ilk defa 3 boyutlu olarak haritalandırıldı. Onlarca yıl boyunca bu bulutları gözlemledik. Fakat kalınlıklarını, derinliklerini ya da gerçek şekillerini asla bilemedik. Bulutların ne kadar uzakta olduğu konusunda da emin değildik" açıklamasını yaptı.

Çalışmanın diğer araştırmacılarından biri olan Catherine Zucker ise “Artık yalnızca yüzde 1 belirsizlikle moleküler bulutların nerede olduğunu biliyoruz. Böylece devasa boşluğu ortaya çıkarabildik” yorumunu yaptı.

Yorumlar (0)