Uçaktan roket fırlatılarak yörüngeye uydu gönderildi

Boeign 747 tipi uçaktan Virgin Orbit şirketi yüksek irtifadayken LauncherOne adlı roketini uzaya fırlattı. Yapılan bu denemenin başarılı olması, günümüzde roketlerin ihtiyaç duyduğu özel alan ve fırlatma alanları ihtiyacını ortadan kalkması açısından önem taşıyor.

BİLİM-TEKNOLOJİ 19.01.2021, 15:17 20.01.2021, 13:41
Uçaktan roket fırlatılarak yörüngeye uydu gönderildi

Son zamanlarda hız kazanan uzay görevleriyle bu alanda çalışmalarda bulunan şirket sayısında da ciddi bir artış yaşanıyor.

İngiliz girişimci Sir Richard Branson’ın kurduğu Virgin Orbit firması da bu konudaki önemli şirketlerden biri.

Şirket tarafından gerçekleştirilen görevlerdeki uçuş sırasında Boeing 747’den Launcher One adlı bir roket fırlatıldı ve yörüngeye 10 küp uydu gönderildi.

Virgin Orbit’ten fırlatılan 21 metre uzunluğa sahip roket LauncherOne, yaklaşık olarak 10,7 kilometre yükseklikte yolculuk yapan Boeing 747 tipi uçaktan bırakıldı. Roket uçaktan ayrıldıktan sonra uyduların bırakılacağı yörüngeye doğru hızlı bir şekilde ilerlerken fırlatma görevi için ise uçak havaalanına iniş gerçekleştirdi.

Önceki deneme başarısız olmuştu

Şirket tarafından 2020 yılının Mayıs ayında benzeri bir test uçuşu yapılmış fakat LauncherOne adlı roket bu uçuşta yörüngeye ulaşmayı başaramamıştı.

Roket, 500 kilogram ve altındaki mini uyduları taşımak üzere geliştirildiğinden dolayı SpaceX’in yapmış olduğu daha büyük görevlerde kullanılamıyor.

Bununla beraber şirket tarafından “Cosmic Girl” adı verilen Boeing 747 tipi uçağın kalkışı için belirli bir havaalanına ihtiyaç kalmadığı için roket fırlatma tesislerine olan ihtiyaç da ortadan kalkmış oluyor.

Yorumlar (0)