Türkiye’nin insansız deniz araçları göreve hazırlanıyor 

Türk savunma sanayisinin insansız deniz çözümleri bünyesinde üretilen deniz araçları, göreve hazırlanıyor. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 10.08.2021, 10:14
Türkiye’nin insansız deniz araçları göreve hazırlanıyor 

Türk savunma sanayisi bünyesinde yürütülen insansız deniz araçlarının üretimi kesintisiz olarak devam ediyor. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda yürütülen insansız hava araçları sayesinde operasyonlarda elde edilen başarılar ve kazanımlar, deniz ve kara araçlarına da aktarılmak isteniyor. Yenilikçi ve teknolojik çözümlerin uyarlandığı insansız deniz araçları hakkında konuşan Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, bu sistemler alanında dünyada sayılı ülkenin çalıştığını aktardı. 

Projenin ilk aşaması tamamlandı 

Demir: “İnsansız deniz araçlarına sürü yeteneğinin kazandırılması, otonom ve görev icrasının hedeflendiği Sürü İDA Projemizde ilk aşamayı tamamladık. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ve ASELSAN arasında imzalanan sözleşmeye göre üretimi yapılan Sürü İnsansız Deniz Aracı (İDA) Projesi kapsamında farklı formasyonların ve görevlerin denenmesi ile sürü mimarisinin oluşturulması hedefleniyor. Proje kapsamında üretilen ASELSAN Albatros insansız deniz aracı ailesine gelişmiş özellikleriyle birlikte Albatros-S de katıldı.” 



Projenin ikinci aşaması devam ediyor 

Albatros-S İDA, heterojen ve homojen dağıtık mimaride sürü oluşturulmasını sağlayan projede alt yükleniciler ve ASELSAN tarafından yeni nesil duruş kabiliyeti, denizcilik kabiliyeti ve yüksek manevra kabiliyetine sahip olarak geliştirildi. 

Deniz ortamı için taktik örgütsel haberleşme yeteneği oluşturulan projenin ilk aşaması tamamlandı. Şu anda gerçekleştirilen ikinci aşamada ise farklı formasyon ve görevler deneniyor. Yaklaşık 7 metre boyunca, 200 deniz mili seyir menzilinde ve 40 knot üstünde hıza sahip olan İDA, önemli miktarda yük taşıma kapasitesi bulunduruyor. 

Zorlukların üstesinden gelecek nitelikte 

Sürü İDA, milli ve yerli özgün haberleşme sistemi, çoklu haberleşme mimarisi, kontrol sistemi, haberleşme olmayan ortamda görev yapabilme, GNSS , sürü halinde otonom seyir, engelli ortamda otonom seyir, otonom formasyon değişimi ve otonom görev icrası gibi pek çok özelliğiyle Mavi Vatan’ın korunması konusunda tüm zorlukların üstesinden gelmeye hazır şekilde üretildi. 

Yorumlar (0)